Saxorgan – „Bachtól a Jazz-ig”

 

2013. február 7-én (csütörtökön) 19.00 órai kezdettel különleges, egyedülálló formáció lesz a Hangversenyközpontban! Saxorgan – „Bachtól a Jazz-ig” címmel Nagy László Adrián (orgona) és Zsemlye Sándor (fúvós hangszerek) ad koncertet.

 

Zsemlye Sándor 1970-ben született, Budapesten. Zenei tanulmányait magánúton kezdte 1986-ban a Vasutasok Zeneiskolájában, miközben tagja volt a Satöbbi együttesnek. 1989-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-tanszakára. 1992-ben végzett és sorkatonai szolgálata alatt nevezett a Ki Mit Tud országos vetélkedőre, amit jazz-pop-rock kategóriában megnyert. Ennek köszönhetően 1993-ban megjelent Mundo című albuma. Ekkor már számos jazz- és poplemezen játszott közreműködőként. Állandó tagja volt a Rock Színház zenekarának, megszűnéséig. Megalakította  jazz-zenekarát Just Friends néven, és az elkövetkezendő években számos zenekar tagja volt, többek között: Fusio, Ferenczi György és a H.D., Tea, Kiru Gotta Humble, M.Á.K., Vasvári Pál zenekara, 9:30, Coolactive, Paco Sery, Dafina, Gerendás Péter és zenekara, Presser Gábor, Freestyle Chamber Orchestra, Klasszikon. Szeret a stílusok között kirándulni. Zenei ízlését Charlie Parker, Cannonball Adderley ugyanúgy befolyásolta, mint David Sanborn és Gerald Albright. Mostanában az etno és a latin zene foglalkoztatja. A mindennapi munkát a Határőrség Zenekara jelenti, ami tovább bővíti a zenei palettát. A német B&S cég Medusa szaxofonjainak hazai reklámembere.

 

Nagy László Adrián 1968-ban született, Budapesten. A Zeneakadémia zongora szakán Keveházi Gyöngyi és Falvay Sándor növendéke volt. Elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karát, miközben Bartl Erzsébetnél orgonálni kezdett. 1997-ben Csanádi László növendékeként orgona-művészi diplomát szerzett a Zeneakadémia szegedi Konzervatóriumában. Azóta tanított a veszprémi hittudományi főiskola egyházzene szakán, a zsámbéki tanítóképző főiskolán és Budapesten, a III. kerületi zeneiskolában. Ugyancsak azóta Budán a Margit körúti ferences templom orgonistája. Jelenleg főállásban a Honvéd Együttes Férfikarának korrepetítora. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kóruskísérőként, emellett a Budapesti Fesztiválzenekar orgonistája. Hazánkon kívül vendégszerepelt Európa számos országában. 1999-ben a Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny döntőjében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma különdíját nyerte el. Több CD-n szerepel közreműködőként. 2003 decemberében jelent meg orgona szóló CD-je Korálfantáziák címmel a Hungaroton gondozásában. Klasszikus zenei tevékenysége mellett jazz-produkciókban is részt vesz, visszatérő közreműködője a Modern Art Orchestra big band produkcióinak, de számos alkalommal lépett fel Fekete-Kovács Kornéllal, Muck Ferenccel, Falusi Mariannal, Palya Beával, a Chameleon Jazz Band-del és másokkal. A Magdaléna Rúzsa műsor és cd zongoristája. 2005-ben hozták létre Zsemlye Sándor jazz-szaxofonossal a SaxOrgan duót, melyben zenei világaikat ötvözik, Bachtól a jazz-ig. Első cd-jük, a „So Simple” 2007 karácsonyán jelent meg. 2006-2007 a Tango Esperimento zenekar zongoristája, hangszerelője, zeneszerzője, nagy sikerű CD-jük Paso Primo címen az Etnofon kiadó gondozásában jelent meg 2006. novemberében.  Jelenleg a Klasszikon együttes zongoristája, hangszerelője, első cd-jük az Opera Crossover.

 

A SaxOrgan duó létrejötte óta számos koncertet adott, főként Budapesten, de például a 2005-ös Zempléni Fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt.  Állandó jelmondata – „azoknak, akik hiszik, hogy a zene egy és oszthatatlan” – szellemében minden zene közös gyökerét igyekszik megtalálni. Ismert és kevésbé ismert művek átirataiban, újrafogalmazásában keresik a mélyebb, stílusoktól független invenciót és inspirációt. Repertoárjukon klasszikus szerzők – Bach, Vivaldi, Händel, Fauré, Rachmanyinov és mások – mellett szerepelnek népi dallamok feldolgozásai és saját szerzemények, illetve jazz-kompozíciók is. Játékmódjuk elengedhetetlen része az improvizáció, a rögtönzés, melyben továbbgondolják-fejlesztik a kompozíciót. Az elsőre szokatlannak ható hangszer-összeállítás – szaxofon és klasszikus, „templomi” orgona – egy izgalmas, mégis jól harmonizáló hangzást eredményez. A szoprán- és altszaxofon mellett föltűnnek népi fúvós hangszerek is, a kaval, a tárogató és a duduk mind újabb és újabb élményt jelent a hallgatónak. Céljuk: a jazz és a „komolyzene” közti látszólagos korlátok átlépésével zenei világaikat közös nevezőre hozni, illetve a különböző stílusok réteg-közönségét is megszólítani, segíteni a számukra kevésbé ismert zenei világok felé való megnyílásban, azok megismerésében. Szeretnék megmutatni, hogy minden zenének közös a gyökere, az alapja, a különbségek külsődlegesek. A klasszikus zene rögzült kereteibe visszaültetik a mára leginkább a jazzben élő improvizációt, rögtönzést – ami persze annak idején nem volt idegen a „komoly” zenétől sem. A duó műsorán egymás mellett szerepel Händel ária és magyar népdal feldolgozása, Bach-concerto lassú tétele jazz-improvizációval és Chick Corea jazz-kompozíciója „klasszicizálva”, Fauré vagy épp Rachmanyinov dala és a tagok saját szerzeménye.

 

 

Szentes, 2013. 01. 17.
 

.