80 éves Dencs

 

 

 

Ki ne ismerné a szentesi strand emblematikus alakját Dencset, a főúszómestert? Ebben az évben tölti 80. születésnapját. Ha úgy írnánk, hogy 80 éves Varga Imre, senki nem tudná kiről is szól a hír!

 

2013. január 17-én az Üdülőközpontban Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere és Szűcs Szabolcs az Üdülőközpont igazgatója köszöntötték, az idén 80. életévét betöltő Varga Imre urat, tiszteletbeli főúszómestert, akit mindenki Dencsnek ismer a szentesi strandon.

 

A köszöntés apropója az volt, hogy Szentes Város és az Üdülőközpont nevében megköszönjék Varga úr munkáját, melyet, mint úszómester, évtizedekig az Üdülőközpontban végzett. Sőt, meg kell említeni, hogy a mai napig is, ha bárminemű problémát észlel Dencs a strandon, ami nem egyezik meg az Üzemeltetési Szabályzatban leírtakkal, önzetlenül segít az intézkedésnél, ha szükséges a vendégeket is finoman megkéri a szabályok betartására, de az úszómester kollégákat is ellátja hasznos szakmai tanácsokkal.

 

Alpolgármester úr és az ügyvezető igazgató egy garvírozott sípot, melyen „Varga Imrének, Dencs úrnak a legjobb főúszómesternek” felirat áll, egy felújított kabint és egy két személyre (Varga Imre és kedves Felesége nevére) szóló örökös belépőt adott át Varga úrnak, jó egészséget kívánva.

 

 

 

Rövid visszaemlékezést követően, feljött az emlékek között, hogy a díjátadás kollégák között zajlott, hiszen az Alpolgármester úr és Varga úr annak idején együtt őrizték a strand 50 méteres medencéjét, védve a fürdőzők testi épségét, de Szűcs Szabolcs igazgató is rendelkezik úszómesteri végzettséggel.

 

Bízunk benne, hogy még nagyon sokat találkozunk Denccsel  a termálmedencék partján, jó egészségben és sokat hallhatjuk a régi fürdősélet hol tanulságos, hol mókás történeteit.

 

 

Miért lett Dencs, Dencs?

 

Egy alkalommal megkérdeztük Varga Imrét, hogy miért hívja mindenki Dencsnek. Honnan kapta becenevét?

- Hát kérem szépen ez onnan jött, hogy kiskoromban, igen rossz gyerek voltam és rengeteg incidencsem volt. (Gyermekkoromban így mondtam az incidenst.) És mivel az Imrét Inci-nek is becézik, egyértelmű volt, hogyha levették a szó elejét az "Inci"-t, akkor maradt a DENCS. Így lettem én DENCS!

 

1962-ben kezdett dolgozni, mint úszómester a szentesi strandon. Nem volt olyan ember, aki ne ismerte volna őt, ha kell akkor a szigoráról, ha kell, akkor a sakkozásairól.

 

Rengeteg strandi legendának is szereplője lett. Volt, amikor a bemondásos kabinnál segített eldönteni, hogy a ruha kié. Ebben a sztoriban segítségére volt egy lottószelvény, melynek számait kérdezte a bilétát elvesztőtől. Mivel négyese lett a saját szelvényén a gyermeknek, (az ötödik számot kis jóindulattal fogadta el ugyan) így már bizton tudta, hogy a gazdájához kerül a vállfára akasztott ruha.

 

Fogadásból 10 percig volt lent az 50 méteres medencében, csakhogy a külföldiek nem tudták, hogy a lépcső alatt be volt szorulva a levegő így oda bebújva, majd 10 perc elteltével felbukkanva máris nyerő volt a versenyben.

 

Szűcs Lajos elmondta, hogy anno Denccsel együtt dolgozott a strandon, mint úszómester. Ők az 50 méteres medencére vigyáztak, míg Soós Laciék a 33-as medencénél voltak.

Az első kérdése Dencshez az volt, hogy: Mit kell tenni, ha valaki mégis belefulladna a medencébe? Dencsnek egyszerű volt a válasza: - Megfogjuk és átviszik Soósék medencéjébe, hogy mintha ott fulladt volna meg! Ők bajlódjanak majd vele.

 

Számos hasonlóan "kissé morbid" sztori kering a strandon.

Ha van Önnek is ilyen akkor ossza meg a Szentesi Mozaik facebook oldalán!

 

Szentes, 2013. 01. 17.
 

.