Álmom a gyöngy

 

 

 

Álmom a gyöngy címmel nyílt meg Nyíri Dánielné gyöngyfűző népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mesterének kiállítása 2013. január 12-én.

 

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

A kiállítást Gulyásné Szabó Zsuzsanna gyöngyfűző népi iparművész nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a gyöngyfűzés napjainkban igencsak népszerű kézműves technikává vált, a modern divatnak is része. Ennek fényében nem is gondolnánk, hogy a gyöngyfűzés története évezredekkel ezelőtt vette kezdetét, már az ősemberek is készítettek ékszereket.

 

 

 

Az ókori görögök és rómaiak a különleges ásványokból, féldrágakövekből készített ékszereket nagy becsben tartották, és különféle védelmező, egészségjavító tulajdonságokkal ruházták fel őket. Az indiánok pedig kagylókból készített gyöngyökből fűzött ékszereket viseltek.

 

 

 

Az ékszerek az idő előrehaladtával egyre inkább pusztán díszítő, esztétikai szerepet kezdtek betölteni az emberek, és főként a nők körében. Az ékszerek az 1950-es évektől kezdtek el általános jelleggel, az átlagember számára is öltözködési kiegészítővé válni. Tíz évvel később jött el a különféle anyagok ötvözésének kora, a gyöngyöket ekkor kezdték el tollakkal, fával, kövekkel és fémekkel kombinálni, és ez a nagy, végtelen kombinációkat eredményező szabadság még ma is tart. Ha napjainkat nézzük, akkor pedig elmondhatjuk, hogy a gyöngyfűzési technikák sokféleségét éljük, és szinte hónapról hónapra újfajta ékszerekkel találkozhatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás megtekinthető 2013 február 2-ig, a könyvtár nyitva tartása alatt.

 

Szentes, 2013. 01. 12.
 

 

.