Híd a Tisza folyón

 

 

 

Sikerrel zárult a „Duna 2012” cseh−magyar közös átkelési kiképzés. A gyakorlatot szeptember 10−13. között tartották a szentesi Tisza két partján, és a feladatok végrehajtása során a két nemzet katonái kiváló együttműködésről tettek tanúbizonyságot.

 

2010 óta ez a második alkalom, hogy az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a cseh szárazföldi haderő 15. műszaki dandárjának katonái közösen hajtanak végre folyami híd- és kompépítő feladatokat. Két éve Csehország fogadta hazánkat, idén a magyar műszakiak láthatták vendégül cseh bajtársaikat.

 

 

A műveletek egyik fél számára sem újak. A cseh katonák jól ismerik a magyarok által használt technikai eszközök javát, így mindkét nemzet műszaki egyenruhásai szakértelemmel kezelték azokat. A nyelvi különbség sem okozott gondot, hiszen minden résztvevő szakmai angoltudással társalgott, segítette bajtársai munkáját.

 

Kaszanyi Sándor mérnök alezredes, a szentesi műszaki ezred megbízott törzsfőnöke és Ota Rolence ezredes, a cseh dandár parancsnoka egyetértettek abban, hogy mindkét fél katonái maximálisan felkészültek, a gyakorlati és alkalmazásbeli különbségekből mind sokat tanultak, és egészen biztosak benne, hogy ha a való életben, éles szituációban kellene összefogniuk, akkor is kifogástalan, gyors munkát végeznének együtt.

 

 

A zárógyakorlaton a katonák egy folyami híd építésének és tesztelésének lépéseit mutatták be hiba- és balesetmentesen. A gyakorlat példaértékű közös munkával tett koronát a kiképzés végére.

 

 

 

Szentes, 2012. 09. 13.
 

.