Hangulatom a falakon

Döbrőssyné dr. Seres Ilona festménykiállítása

 

 

 

A kulturális évad nyitányaként 2012. szeptember 5-én nyílt meg a Városi Könyvtárban Döbrőssyné dr. Seres Ilona festménykiállítása. Nagy Enikő a könyvtár munkatársa bevezetőjében kiemelte, hogy mindig nagy öröm a könyvtár életében amikor "első kiállítót" köszönthet az intézményben.

 

 

 

Szűcs Lajos alpolgármester megnyitójában elmondta, hogy rég óta figyelemmel követi Ilona festészetét. Régen, amikor még Ilona a Polgármesteri Hivatalban dolgozott, irodájában saját képei díszítették a falat.

 

 

A kiállítás megnyitón közreműködött fagotton Pintér Bórbála és Mucsi Éva.

 

Döbrőssyné dr. Seres Ilona

 

Az amatőr festő 1965-ben az alföldön született. Közgazdasági Szakközépiskolába Szentesre járt, majd tanulmányait Veszprémben az Államigazgatási Főiskolán folytatta. Jogi végzettséget a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi karán szerzett.

Több mint 25 évet a közigazgatásban dolgozott. Jelenleg ügyvédként tevékenykedik.

Rajzolni, festeni nem tanult, azonban már tizenéves korában is érdekelte a művészet ezen ága, számos kiállítást tekintett meg. Tudomása szerint anyai ágon egyik rokona kerámia festészettel foglalkozott.

Mindig csodálattal nézte a festményeket, az ábrázolás technikáját, a színek világát. Kedvenc festője Munkácsy Mihály.

 

 

 

Ecsetet először 2006-ban fogott, úgy gondolta kipróbálja, tud-e festeni. Évekig nem látott egyetlen festőt sem alkotni, viszont sokat olvasott erről. Autodidakta módon képezte magát sokáig, majd három évvel ezelőtt részese lehetett a szegvári alkotótábornak.

Az évente megrendezésre kerülő alkotótáborban együtt dolgozhatott az ország minden tájáról érkező amatőr festőkkel és megismerte az általa nagyra becsült Szűcs Árpád festőművészt, aki haláláig művészeti vezetőjük volt.

Mintegy 80 festmény került ki kezei közül ezen rövid időszak alatt. Alkotásai között szerepelnek tájképek, állatok, virágok és szimbolikus művek. Leginkább ez utóbbiakat szereti, hiszen ez a saját képzeletvilágát fejezi ki. Az ábrázolás színei a lelkiállapotát tükrözik az alkotás idején.

 

 

 

Hiszi és vallja, hogy mindenkiben ott van az alkotni vágyás, csak ezt különbözőképpen fejezik ki az emberek. Van, aki a gasztronómiában, van, aki a kertészkedésben, van aki a festészetben valósítja meg önmagát. Lényeg az, hogy higgyünk önmagunkban és merjük kifejezni érzéseinket. Azt mondja, legtöbb képe a szívéhez nő mire elkészül, vannak kedvencei is, mint az Üveggömb (magántulajdonban) Tengermorajlás, Rókamosoly, Csendélet, Sziszike.

Az Amatőr Artium avagy a Művészetek Szerelmese Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat Csongrád Megyei Kiállításán részt vevő képei közül zsűrizett lett 2008-ban „A tölgyfa mellett" 2011-ben pedig az „Eső után" alkotásai. Alkotásait a megye több településén kiállították. (Szegvár, Szeged, Csanytelek stb.)

 

 

 

 A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében 2012. szeptember 27-ig.

 

 

 

Szentes, 2012. 09. 06.
 

.