Amit az orvosi igazolásokról kell tudni Szentesen

 

Kedves Gyerekek, Tisztelt Szülők !

 

2012. szeptember 14-én tartott szakmaközi (egészségügy, oktatás, gyermekvédelem, rendőrség,) konzultáción az alábbi megállapodás született a Szentesen működő általános és középiskolák tanulóinak betegség esetén történő hiányzásának igazolásával kapcsolatban, mely a 2012/2013-as tanév október 1-től kezdve érvényes.

  • A gyermekek orvosi igazolása nem nyomtatványra, hanem az ellenőrző könyv megfelelő részébe kerül bevezetésre.

  • A gyermekek rendelési időben kötelesek saját orvosukat felkeresni, az igazolást a szakember állítja ki.

  • Rendelési időn túl (de. 11.00 után) tanítási óráról rosszullét okán hazaengedett gyermek iskolai hiányzását a pedagógus regisztrálja, értesíti a szülőt, és szintén az ellenőrzőbe kerül feljegyzésre, melyet a szülőnek kell aláírni.

  • Ez utóbbi esetekben még ugyanazon a napon vagy saját gyermekorvosukkal konzultálni, ha ez lehetséges, vagy probléma fennállása esetén őt másnap a rendelési időben felkeresni szükséges.( az ügyelet igénybe vétele csak kizárólag halaszthatatlan esetekre, ellátási tanács igénybe vételére ajánlott, igazolást ott nem állítanak ki a gyermek részére!)

  • A testnevelés óra alóli felmentések szigorú vizsgálat alá esnek, szakmailag indokolatlan esetekben igénybe vételét a szülők ne kérelmezzék.

  • Indokolt esetekre kiadott (meghatározott időt tartalmazó) orvosi felmentési javaslatokat a pedagógusok kötelesek figyelembe venni.

Ezen túl szeretnénk felhívni a figyelmet,

  • a 1997. évi XXXI. törvénya gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról,  és a

  • 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendeleta gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárás módosításaira,

melyek a gyermekek igazolatlan hiányzásai esetén a családi pótlék (iskoláztatási támogatás) felfüggesztésének (meghatározott időszakban nem kerül utalásra ) vagy szüneteltetésének (egyáltalán nem kerül kifizetésre később sem) menetét is tartalmazzák.

 

A fentiekben leírt kezdeményezés a gyermekek tankötelezettségének hiánytalan teljesítéséhez, az indokolatlan/igazolatlan hiányzások visszaszorításához kíván hozzájárulni.

 

Szentes, 2012. 09. 24.
 

.