Bélyeges Tégla Napok Szentesen

Pecsétes tégla mániások szentesi dzsemborija

 

 

 

Szentesen rendezték meg a Bélyeges Tégla Napok 8. találkozóját 2012. augusztus 24-26. között a Legrand Sporttelepen.

 

 

 

 2012. augusztus 25. napján 10.00 órai kezdettel előadásokat hallgathattak az érdeklődők az alábbi címekkel: - a Városi téglaégető Szentesen, - a Hercegszántói téglabélyegek, - a Károlyi uradalmi téglák Dél-Magyarországon, - a Hódmezővásárhelyi Uradalmi téglaégetők, - a Hajdúszováti téglaképek, - Előzetes a készülő tetőcserép katalógusról, a szentesi Oláh téglagyár története.

 

 

 

Ezen a napon nyílt meg a „Szentes város téglái” és „Károlyi téglák Dél-Magyarországon” c. téglakiállítás, melyet Kotymán László, a néhai szentesi téglagyáros, Zsoldos Ferenc unokájának a férje nyitott meg.

 

 

 

A megnyitóból részlet: 1860-61 folyamán ifj. Zsoldos Ferenc elhatározta, hogy a jövőben a fakereskedést teszi fő megélhetési forrásának. Nem volt könnyű dolga, mivel fel kellett vennie a versenyt a városban régebben működő fakereskedőkkel. Ennek ellenére 1861-ben berendezte első fatelepét. A versenytársak szorítása ellenére fakereskedése hamarosan fellendült, ami a szaporodó építkezéseknek volt köszönhető. A városban feltámadt építkezési kedv láttán ifj. Zsoldos Ferenc arra az elhatározásra jutott, hogy kibővíti vállalkozását a tégla- és cserépgyártás irányába. Jó üzleti érzékkel felismerte, hogy a hagyományos építőanyagokkal (vályog, nád,) szemben a kevésbé tűzveszélyes , szilárd építőanyagoké a jövő. 1864 végén nagynyomási földjén cserépégető kemencét épített.

 

 

 

1865. január 29-én megszületett Ferenc nevű fia, a későbbi gépészmérnök.

A későbbiekben szélmalmot épített, majd gőzfűrésztelepet létesített. Ezekből alakult ki a később nagyhírűvé vált Zsoldos-féle ipartelep.

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 08. 27.
 

 

.