Csörög-e a csöröge?

II. Csörögesütő Fesztivál Árpádhalmon

 

 

 

Mindezt megtudhattuk, az elmúlt hétvégén (2012. július 14-15-én) Árpádhalmon, a Csörögesütő Fesztiválon. Sokféleképpen hívják a csörögefánkot. Van ahol simán lecsörögézik a herőcét, vagy éppen forgácsfánkozzák.

De bárhogy is hívják, egy nagyon gyorsan elkészíthető, nagyon finom farsangi (és nemcsak) édesség.

 

 

 

A Gróf Károlyi Ferdinanda Falufejlesztő Közhasznú Egyesület és partnerei második alkalommal rendezték meg az árpádhalmi iskola parkjában a falunapokat és a csörögesütő fesztivált.

 

 

 

Életemben már sokszor megtapasztaltam, hogy Szentesen tudjuk, hogy csörög-e a csöröge, mert eddig szinte csak kemény (a fiatalok úgy mondják, hogy KÉSZ VAN) csörögefánkot ettem. Volt egy érzésem, hogy nem biztos, hogy ennek ilyennek kell lennie, de válaszul mindig azt kaptam a háziasszonyoktól, hogy ők így szeretik. :-(

 

 

 

Meg is békéltem volna ezzel, amíg nem kóstoltam meg az árpádhalmi csörögefánkot. Puha, omlós, édes csemegét szolgáltak fel a háziasszonyok. Látszott a gyakorlott mozdulatokon, hogy nem az első csörögesütésüket végzik ezen a napon.

 

 

 

Szarka Attila polgármester vezette kis csapat az első napon délután 2 órakor gyújtott alá az olajnak, és este 8-ig sütötték a csörögét. Fantasztikus volt látni, hogy a gyakorlott kezek alatt a tészta, hogyan válik kész étellé. Elkészítés nagyon egyszerű!

 

 

 

Hozzávalók: 13 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája, 1 pohár (2 dl tejföl), pici só, 2 evőkanál olvasztott zsír.

 

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, diónyi olvasztott zsírral megkenjük, és háromszor szimplán hajtogatjuk 20 percenként. Kinyújtjuk kb. 2-3 mm vékonyra. Derelyevágóval felszabdaljuk először hosszában 3-4 cm szélességben, majd átlósan, 5-6 cm-es rombusz alakban, végül mindegyik közepére 1-2 cm-s bemetszést teszünk (pici erotikus tartalommal készült félkész csörögét láthatunk a nyújtódeszkán).

 

 

 

A kis rombuszokat megformázzuk úgy, hogy kézbe véve a felső sarkát lazán átfordítjuk a résen. Lisztezett deszkára, vagy tálcára tesszük, közben olajat melegítünk a tűzhelyen.

 

 

 

Egyesével belerakosgatjuk a közepesen forró olajba, közben megforgatjuk, hogy egyenletesen aranysárga színűre süljön.

 

 

 

Vigyázzunk, az olaj ne legyen túl forró, mert akkor gyorsan megég. Vaníliás porcukorral hintjük, házi főzésű baracklekvárt adunk hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 07. 21.
 

.