Zene Ünnepe a Budapest Klezmer Banddel

 

 

 

A nyár első napját - amikor a világosság a legfényesebb és a legtovább tart - Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára a világon szinte mindenütt zenével köszöntik. No, nem a ma oly divatos agresszíven harsogó, egyszeri fogyasztásra szánt csörömpöléssel, hanem az ember legbensőbb érzéseit, gondolatait megfogalmazó muzsikával.  Ami nemcsak derűs, a nyár hangulatát tükröző, de gyakran zaklatott, a pokol bugyrait idéző.

 

 

 

2012. június 21-én a zene ünnepével kapcsolatos ars poeticánk megfelelő (népszerű, mindenki számára befogadható muzsikát játszó) csoport a Budapest Klezmer Band játszott Szentesen a Megyeháza KKK szabadtéri színpadán.

 

 

 

 2000 januárjában az MTA Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Bandnek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

 

 

 

Tradicionális zsidó zenéjükben keverednek a stílusok, a mai divatos szóval élve világzenét játszanak. A dallamokban komolyzenei elemek is akadnak, nem véletlen tehát, hogy rendszeresen játszanak együtt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.  A komoly- és a könnyűzenét kedvelők is jól szórakozhattak a csütörtöki koncerten.

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 06. 22.
 

 

.