Tíz éves a recsegő tanszék

Jubileumi X. szentesi tekerős tábor

 

 

 

Karikó-Tóthné Puskás Gabriella vezetésével és a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont közreműködésével 2003 óta minden évben megszervezik tekerős tábort a szentesi strand és élményfürdő területén. Az elmúlt hétvégén induló program öt napos volt, a tekerőoktatást és daltanítást idén is neves népzenészek és zenetanárok vállalták, mint ahogy azt ez elmúlt tíz esztendőben (Havasréti Pál, Szerényi Béla, Barta Z. Ágoston – Téka együttes és Magyar tekerőzenekar).

 

 

 

A magyar népzenében egyedi és különleges hangszer a tekerő. Mind hangzásában, mind formájában, mind megszólaltatásának módjában. A XX. század elején indított népzenei gyűjtésből kitűnik, hogy a teljes magyar nyelvterületnek csak két tájegységén volt ismeretes. Az egyik ezek közül az Alföld déli részén éppen a mi kistérségünk: Szentes, Csongrád, Bokros, Fábiánsebestyén, Derekegyház területe. Bartók Béla, Dincsér Oszkár, Kodály Zoltán gyűjtéseinek köszönhetően maradt fenn a hajdani szentesi tekerősök játéka. Szenyéri Dániel, Maszlag Józsefné, Balla István tekerősök muzsikájának emlékét még megőrizte a ma élő idős generáció is.

 

 

 

Ezeknek a táboroknak a célja, hogy a hangszeren játszók képesek legyenek a hagyományos magyar népzene stílushű, hiteles és élményadó megszólaltatására, további önálló tanulásra, felvételek, kották és népzenei gyűjtések alapján. Ez azért is fontos, mert a népzenei gyűjtések egy része még nem publikált, és ilyen alkalmakon meríthetnek a résztvevők is a „tiszta forrásból”.

 

 

 

A tábor másik jelentősége még, hogy szabadtéri idegenforgalmi központban kapott helyet, a kempingben sok külföldi vendég van, sokan jönnek hallgatni a zenét napközben, a tanulás idején és esténként, a táncházakba is szívesen bekapcsolódnak. Maga a tábor is nemzetközi, vannak visszatérő svájci, belga, svéd, ausztrál, japán tanulók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jubileumi tekerős tábor megrendezését
a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatta.

 

Szentes, 2012. 06. 24.
 

.