Múzeumok Éjszakája Szentesen is!

 

Immár hatodszor csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos programsorozathoz a Koszta József Múzeum. A szentesi intézménybe azonban ezúttal rendhagyó módon péntek este - egészen pontosan június 22-én - lehet ellátogatni a megszokott szombat helyett, mert a múzeum másnap Szegeden vendégszerepel.

 

 A plakátok kinagyíthatók!

 

   

 

Már délután várják a családokat foglalkozásokra a Péter Pál Polgárházba és a ligeti épületbe, de a laktanyában lévő csapatmúzeumba is óránként indulnak buszok. Az esti programok a 19. század köré csoportosulnak a megyeházán. Megszokhattuk már, hogy ezen alkalmakkor kiállítás nyílik, ezúttal A sebesült Görgei címmel a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása. Azért különleges a tárlat, mert azt a kevéssé ismert tényt járja körbe, hogy Görgei Artúr súlyos koponyasérülést szenvedett a komáromi csatában. A nagyszabású kiállítás egyik része a programtérben a fiatal vegyész katonává válását meséli el relikviákkal kiegészítve, illetve az egyik legelső magyar némafilm vetítésével, melynek kockáin a már nagyon idős tábornokot láthatjuk.

 

   

 

Az időszaki teremben a kiállításnak az a része már a történelmi eseményekre, amellett az orvoslás, a baleseti sebészet történetére is koncentrál: korabeli sebészeszközök is a tárlókba kerülnek, emléket állítva többek között Görgei hadiorvosának, Markusovszky Lajosnak. Az előtérben egy tábori parancsnoki sátorban a látogató megismerkedhet a hadszínterek hangulatával, a gyerekek ’48- as ruhákba bújhatnak. Orvostörténeti előadás is kapcsolódik a kiállításhoz. A 19. század hangulatát idéző hangverseny is lesz ezen az estén, éjfélkor pedig a Kárpát-medencei Tűzugró Fesztivál keretében a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes közreműködésével ér véget a program.

 

 

 

Szentes, 2012. 06. 17.
 

 

.