Misszióból jöttek, misszióba mennek

 

 

 

„Az elmúlt évek bizonyították, hogy a világban szükség van a magyar békefenntartókra, szükség van az önök munkájára. A nemzetközi közvélemény a béke és a biztonság megóvása érdekében számít a szakértelmükre, határozott fellépésükre” – e szavakkal bocsátotta útra az EUFOR (European Union Force) tizenegyedik váltásának tagjait Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél június 7-én rendezett kibocsátó ünnepségen.

 

 

 

Missziókból hazatérők és külszolgálatra induló katonákat köszöntöttek június 7-én Szentesen. Az Egyesített Balkáni Hadszíntér, Bosznia-Hercegovina műveleti területének egyéni beosztásaiból hazaérkező katonákat és az EUFOR tizenegyedik váltásának külszolgálatra induló tagjait Huszár János dandártábornok üdvözölte.

 

 

 

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke először a Bosznia-Hercegovinába induló, az osztrák vezetésű többnemzetiségű zászlóalj műveleti századában szolgálatot teljesítő misszió tagjaihoz szólt: „Jelenleg a világ számos pontján közel ezer magyar békefenntartó óvja a biztonságot, akik elődeikhez méltó módon állnak helyt a szolgálatban, megbecsülést és elismerést szereznek hazánknak. Önök se feledkezzenek meg arról, hogy Magyarországot, a Magyar Honvédséget képviselik, öregbítsék a magyar katona hírnevét és bizonyítsák felkészültségüket, álljanak helyt a legnehezebb helyzetekben is!” – mondta.

 

 

 

Huszár tábornok ezt követően az egyéni beosztásokból hazaérkezett katonáknak köszönte meg a missziós szolgálatot: „Vállalták a hazájuktól és családjuktól távoli szolgálatot, mert hivatásul választottak egy szakmát, amely teljes odaadást, önfeláldozást és elhivatottságot követel. Ez a szolgálat azonban nem volt öncélú: asszonyokat, gyermekeket és férfiakat segítettek hozzá a békés élethez; olyan egyszerű embereket, akik nem «csinálják» a történelmet, hanem elszenvedik azt. Rajtuk segíteni, hozzájárulni egy háborútól, félelemtől és szenvedéstől mentes, élhetőbb élet megteremtéséhez: ez a békefenntartó katonák egyik legnehezebb, de legnemesebb feladata.”

 

 

 

Külföldön teljesített katonai szolgálatuk elismeréseként Magyarország honvédelmi minisztere Békefenntartásért Szolgálati Jelet adományozott a hazatért katonáknak. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az Egyesített Balkáni Hadszíntér, Bosznia-Hercegovina műveleti terület egyéni beosztású állományában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként emléktárgyat adományozott Drót László alezredesnek, Farkas János, Szűcs Antal századosoknak és Tokár Tibor mérnök századosnak – a kitüntetéseket Huszár János dandártábornok adta át.

 

 

 

Bartók Gábor alezredes, az EUFOR tizenegyedik váltásának parancsnoka elmondta: a tervek szerint nyár elején indulnak majd Szarajevóba. Az Európai Unió vezetésével folyó ALTHEA elnevezésű műveletben a nemzetközi haderő részeként a délszláv válság rendezésében a válságkezelés, a béke és a civil lakosság nyugodt életkörülményeinek biztosítása lesz a feladatuk. Emellett részt vehetnek például a fegyverbegyűjtésben, általános és speciális információk gyűjtésében, a háborús bűnösök elfogásának biztosításában, területek, valamint objektumok átvizsgálásában és védelmében, útvonalak felderítésében, konvojok, szállítmányok és különösen fontos személyek kísérésében, s a helyi rendvédelmi erők felkérésére a tömegoszlatásban is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 06. 07.
 

.