A holokauszt szentesi áldozataira emlékeztek

 

Szentesen a zsidó temetőben emlékeztek meg vasárnap, az 1944 deportált és meggyilkolt ártatlan áldozatokról. A jelenlévőket köztük a vészkorszak túlélőit dr. Stern Sándor köszöntötte.

Dr.Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke beszédében kiemelte, hogy a múlt század elején megjelent modern politikai antiszemitizmus egyenes folytatásaként fokozódott a gyűlölet odáig, hogy elpusztítottak a magyar zsidóság túlnyomó részét, köztük a több száz szentesi mártírt is, akik nemcsak a zsidóság, hanem a város halottai is. Napjainkban sokan ugyanazt a politikai mételyt terjesztik, s egyre növekszik a zsidóellenes cselekedetek száma.

Szirbik Imre polgármester megható szavakkal emlékezett a város polgáraira és egyben elítélte a közelmúltban történt antiszemita inzultusokat, kiemelte éppen ideje volt, hogy a Köztársasági Elnök felemelje szavát.

Markovits Zsolt szegedi főrabbi gyászbeszédében utalt az elkeserítő magyarországi helyzetről, hangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan az, hogy gyilkosoknak állítsanak szobrot, antiszemita alkotók műveit tanítsák az iskoláinkban.

A gyászoló gyülekezetet a szentesi református egyházközösség nevében együttérzéséről biztosította Imre Ernő nyugalmazott lelkész.

A megemlékezésen jelent volt Veres-Ravai Réka evangélikus lelkész is. A város polgármestere, a Mazsihisz elnöke és dr. Erdélyi Miklós a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke megállapodtak, megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy lehetne közös erőfeszítéssel megmenteni a pusztulástól a temető szertartási épületét.

 

Szentes, 2012. 06. 13.
 

.