Beszámoló Csíky László 3. kínai útjáról

 

 

 

Csíky László úti élménybeszámolóját hallhattuk a Városi Könyvtárban 2012. június 18-án. Az orvos, portré- és karikatúraszobrásszal Bucsány György beszélgetett életéről, munkásságáról, és nem utolsó sorban harmadik Kínai útjáról.

Bucsány György egy visszaemlékezéssel kezdte. 1942. június 18-án éppen 70 esztendővel ezelőtt született Csíky László Szegeden. A beszélgetés innen indult, és a gyermekkori emlékeken keresztül a szobrászaton át Kína volt a beszélgetés végcélja, ahol meghívott alkotóként már harmadjára képviselte a magyar szobrászatot Dr. Csíky László.

 

 

 

Fiatal korában a rengeteg energiáját a sportba fojtotta. Az Atlétikai NB I-ben szerepelt kalapácsvetőként, utóbb edző-sportorvosként tizenegy magyar-bajnok dobóatlétát nevelt. Az ifjúsági magyar válogatott edzőtáborát vezette, amit akkoriban Szentesen rendeztek meg, később a Le Equipe vezércikke alapján Párizsba nyert több hónapos meghívást, ahol francia dobóatléták edzéseit irányította az 1984-es olimpia előtt.

 

 

 

Egyetemi évei idején Szegeden az antropológiai tanszéken szisztematikus kraniológiával is foglalkozott Lipták professzor úr mellett. Művészeti anatómiát pedig Barcsai Jenő professzor úrtól tanult. Az egyetemen rengeteg karikatúrát készített professzorairól, diáktársairól, évkönyvüket jórészt ő illusztrálta.

 

 

 

Öt éves korában készítette első szobrát, amit azóta is büszkén őriz "Pipás székely" címmel. Első külföldi tárlata Romániában, Erdélyben, Marosvásárhelyen volt 1993-ban.

 

 

 

 

 

A harmadik kínai út fotói:

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 



























































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Szentes, 2012. 06. 18.
 

 

.