Árvízi védekezésen Szerbiában a magyar műszaki katonák

 

 

 

Szerbia Sabać városában, az 1. Pontonos Zászlóalj bázisán és a Száva parti vízi gyakorlóterén rendezték meg a „TISZA-2012” elnevezésű három nemzeti (magyar- román-szerb) Műszaki Zászlóalj éves, közös katasztrófavédelmi gyakorlatát 2012. június 11. és 15-e között.

 

A gyakorlatsorozat szükségszerűségét az adta, hogy az elmúlt évtizedben a Tisza és a Duna vízgyűjtő területén jelentkező nagy mennyiségű víztömegek megjelenése magával vonta a fokozott árvízi és belvízi veszélyeztetettséget. Veszélybe kerültek a városok, települések. A katonai erők tényleges alkalmazása, a veszélyeztetettség súlyossága is eredményezte a honvédség katasztrófavédelmi rendszerére épülő, éves gyakorlat bevezetését. Szomszédos országok révén és közös, nagy folyóink kapcsán az árvízi veszélyeztetettség egy időben, és azonos módon érinti az országokat. Az első közös tevékenység 2006-ban kezdődött Szerbiával a „BÁTOR LÉPÉS-2006” elnevezéssel, majd két éven keresztül „BIG RIVER” néven folytatódott. 2009-ben a román fél csatlakozásával vált három nemzetivé a gyakorlat és felvette a „TISZA” nevet, mely azóta minden évben folyamatosan végrehajtásra kerül az országok közötti rotációval.

A 22 fős magyar műszaki delegációt Tábi Levente mk. alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság műszaki főtisztje és Kaszanyi Sándor mk. alezredes vezetésével a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt állománya képviselte.

 

 

 

A gyakorlat ünnepélyes megnyitóján a magyar, román és szerb lobogók felvonását és a nemzeti Himnuszok elhangzását követően Andrija ANDRIĆ ezredes, a Folyami Flottilla parancsnoka köszöntötte a felsorakozott állományt. Kiemelte, az elmúlt gyakorlatok közös tapasztalatai erősítették a kölcsönös bizalmat a katonai egységeink, a fegyveres erőink és országaink között. Közös küldetésünk, a feladatokkal összefüggően segíteni a polgári hatóságokat, a civil lakosságot a katasztrófák okozta károk megelőzésében, enyhítésében.

Az ezt követő napokban párhuzamosan zajlott a laktanyában berendezett parancsnokságon, illetve a gyakorlótéren a megtervezett parancsnoki- és törzsvezetési gyakorlat. A három nemzetből álló operatív törzsben közösen végezték a katasztrófahelyzet megelőzése, valamint a bekövetkezett esemény kapcsán a mentési, védekezési feladatok tervezését. A beállított helyzetből adódó információk alapján kidolgozták, és kiadták a szükséges intézkedéseket. A végrehajtó alegységek törzsei ezek alapján hajtották végre feladataikat és a három nemzet katonáiból összeállított alegységek a valós tevékenységet végezték a Száva partján.

 

 

 

A gyakorlat bemutató napját megtekintette Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, valamint Hajgató Zsolt ezredes, Magyarország Szerbiába akkreditált katonai attaséja. A nap végén mindhárom nemzet elöljárói megelégedéssel, elismerően szóltak a látottakról. Huszár dandártábornok értékelésében kiemelte – Jó volt látni, hogy a gyakorlat milyen sokat fejlődik évről-évre, és a három nemzet katonái sikeresen tudják egymást támogatni a feladatok végrehajtása során. Majd megköszönte a résztvevő állománynak a lelkiismeretes munkát.

A gyakorlat összegzéséül a magyar delegáció vezetője, Tábi alezredes elmondta, érezhető volt, hogy a résztvevő felek az árvízi védekezésben jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyeket sikeresen alkalmaztak a tevékenységeik során. A gyakorlat alatt a katonák megismerték egymás feladatrendszerét, technikai eszközeit, mely egy esetleges katasztrófahelyzet bekövetkezésekor megfelelően biztosítja a közös feladatok gyors, pontos végrehajtását.

Kép és szöveg: Juhász László százados

 

Szentes, 2012. 06. 18.
 

 

 

.