Tömegoszlatás Szentesen (videóval)

 

 

 

Szentes békés alföldi kisváros volt, eddig! A település hangoskodástól, akkor hangos, amikor egy jókedvű (és már nem szomjas) biciklis a Nagyhegyre menet végig dalolja a főutcát.

 

 

 

 

 

Csakhogy a mai napon (2012. május 15.) egy kisebb csapat egy honvédségi területet foglalt el, és hangos ordibálás közepette annak felrobbantásával fenyegetőzött!

 

 

 

A MH EUFOR katonái éppen a városban gyakorlatoztak, így azonnal segítségére siettek a helyi erőknek. Csapatszállító járművek szállták meg a kunszentmártoni úton található honvédségi területet, majd rövid tárgyalás után tömegoszlatást végeztek.

 

 

 

A csaknem 20 főt számláló társaság a két figyelmeztető lövés eldördülése után árkon-bokron menekültek, de előtte mindent bevetettek hogy a katonák bevonulását megakadályozzák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még mielőtt bárki pánikba esne, nem éles helyzetben kellett megvédeni a terület és a város békéjét, hanem az MH EUFOR kontingens 11. váltására kijelölt állomány felkészítését végezték Szentesen. Ennek a felkészítésnek a záró mozzanatára hívták meg a sajtó képviselőit.

 

 

 

Az egyéni alapfelkészítést 2012. február 27. és március 23. között a saját helyőrségben a lövész alapfelkészítés követelményeire alapozva hajtották végre.

A központi egyéni felkészítésekre 2012. március 26. és április 13. között Kaposvár, Budapest, Székesfehérvár, Szolnok, Szentes helyőrségekben került sor. A gépjárművezetők felkészítését Szentes helyőrségben végezték.

 

2012. április 16. és május 18. között Szentes helyőrségben, az ezred kiképzési bázisán folyit a teljes állomány összekovácsoló kiképzése. A kontingens állománya a felkészülés végén egy 3 napos (2012. május 15-17.) zárógyakorlat során adott számot a Kontingens műveleti képességeiről.

 

A több hónapos kiképzés alapvető célja az volt, hogy felkészítse a Kontingens tervezett állományát az adott hadszíntérre vonatkozó műveleti követelmények teljesítésére. Ennek megfelelően többnemzeti környezetben képesnek kell lenniük a részükre meghatározott műveletek tervezésére, logisztikai támogatására és végrehajtására egyaránt. A válságkezeléssel és béketámogatással összhangban a kontingens fő feladatkörébe tartoznak a tömegkezelés, területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, így a járőrözés, területzárás és ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése is. Ezenkívül feladatul kaphatják szállítmányok, konvojok vagy különösen fontos személyek kísérését is.

 

Szentes, 2012. 05. 15.
 

.