Mosás és tisztálkodás története a múzeumban

 

 

 

Napjainkban az élet megkérdőjelezhetetlen része a napi fürdés, de nem volt ez mindig így: mint minden szokás, ez is sokat változott az évszázadok során - a középkori szokásokat tekintve volt is honnan fejlődnie - hallhattuk a Koszta József Múzeumban a múzeumi témanapon, ahol a mosás és tisztálkodás volt a fő téma.

 

 

 

A múzeumi programban a gyerekek megismerkedhettek mosó és tisztálkodó szerekkel, szappant önthettek, és testközelből kipróbálhatták a mosást. Az udvaron mosóteknőben moshattak, majd mángorlóval "vasalhattak", de a csipke mosás és keményítés sem maradt ki.

 

 

 

Egy kis történelem:

 

A görögök és rómaiak fürdőikben szappan helyett bizonyos földfajtákat, alkálitartalmú anyagokat használtak; ezt illatosították is. Ez lehetett a toalettszappan anyja, bár már babiloni agyagváza feliratok tanúsítják, hogy i. e. 2800-ban ismert volt a szappan készítése, Pompei feltárásánál pedig egy egész szappangyár is felfedezésre került, a láva alatt pedig a régészek a mai szappannal tökéletesen rokon szert találtak.

 

 

 

A ruhát legtöbbször csak „folyóvízben" mosták, patakokban vagy folyók partján (ilyet még ma is láthatunk hegyvidéki falvakban); sulykolással távolították el a szennyeződést, majd a füvön szárították.

 

 

 

A mai értelemben vett szappan első biztos említése 385-ből származik. 800 táján már általánosan elterjedt a szappanfőzés. Faggyút és hamuzsírt főztek össze nagy üstökben. A kenőszappant a 12. század óta ismerik. A faggyúból főzött szappanok nem voltak kellemes illatúak. A kemény toalettszappant az arabok találták fel, olívaolajból és fahamu lúgjából készítették. Illatosították is, de ezt az import luxuscikket csak a jómódú emberek tudták megvásárolni.

 

 

 

A 17. századtól jegyzik Európában a szappangyártást, mint iparágat, bár a mai modern szappankészítés csak az 1800-as években alakult ki és Michel Eugene Chevreul, francia vegyész nevével fémjelzik. Egészen 1916-ig nem is változott a szappan vegytana, amikor is elkészült az első szintetikus mosószer.

A szappan keletkezésének ideje rejtély az emberiség történetében, de különböző célokra, különböző formában már évezredekkel ezelőtt használták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.