Jó palánta, jó helyről

 

A februári hideg áthúzta az Árpád Zrt. számítását, az akkorra tervezett üvegházátadásból áprilisi üvegházavatás lett a Primőr Profit Kft. szegvári telephelyén.

 

 

 

A két hektáros palántanevelő komplexum a hőközpont és a hőellátási rendszer felújításával együtt 730 millió forintba került. A cég éves szinten 10-15 millió palántát nevelt, mintegy 450 millió forint értékben. Az új üvegház építése további 5-10 millió növény nevelését teszi lehetővé, de összesen akár 30 millió darabig is növelhető a darabszám.

 

 

 

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja szerint látszik, hogy az Árpád-Agrár Zrt. hisz a kertészetben és ez a beruházás is az ágazat életben maradását szolgálja. A térség kertészeit biztonságos, minőségi palántával tudják kiszolgálni.

Biztonságos, korszerű termesztő berendezésekben lehet versenyképesen előállítani terméket – mondta előadásában Csikai Miklós elnök-vezérigazgató. Az idei jelentős hideg során is bebizonyosodott, hogy az újonnan épült üvegházak hőszigetelése mennyivel hatékonyabb, mint a régieké.

 

 

 

A most fölavatott palántanevelő üvegház összesen 21 772 négyzetméter alapterületű, tetejét 4 mm-es síküveg fedi, az oldal- és végfalak 2 x 4 mm vastag üvegből készültek. Vápamagassága 5 méter, 19 hajója egyenként 12,8 méter széles. Az egyik hajó teljes felülete pót megvilágítható.

 

 

 

A szentesi Árpád Zrt.-nél az utóbbi öt évben összesen 2 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. A teljes összegből 840 millió támogatást vettek igénybe, a fennmaradó 1,2 milliárdot saját forrásból tették hozzá. Az elkészült paradicsomtermesztő és palántanevelő üvegházban 15-15 új munkahelyet teremtettek, a hígtrágya-tárolóban pedig 70 dolgozó munkahelyét mentették meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A mostani beruházás megtérülési ideje 8-10 év lehet, ha közben nem változik a termálvíz felhasználásnak feltétele.

 

Az ünnepi eseményen részt vett Gémes László, Szegvár polgármestere, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagja.

 

Szentes, 2012. 05. 21.
 

.