Tehetségközpont Szentesen

 

 

 

Újabb állomásához érkezett a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-13 keretében indult partnerség Szentes és Újszentes között. HURO/1001/062/2.3.1 EuroTalent néven ismét közös projektet valósítanak meg az együttműködők a temesvári Szórvány Alapítvány vezetésével.

 

 

 

Szentesen a Deák Ferenc Általános Iskola és a Lajtha László AMI és Hangversenyközpont bevonásával tehetségközpontot alakítanak ki, amelyben 5 területen (zene: 10 fő, tánc: 20 fő, dráma: 8 fő, képzőművészet: 15 fő és sport: 15 fő, összesen 68 fő részvételével) folyik a tehetséges gyermekek képzése 5 mentor irányításával, 7 hónapon keresztül, havi 2 alkalommal.

 

A központokat a tevékenységhez szükséges eszközökkel felszerelik, fejlesztik. A projektidőszak alatt a mentorok folyamatos képzése és tapasztalatcseréje zajlik Szentesen és Dumbravitában. Az általános ismereteken túl a képzés kiterjed az említett öt területen zajló tehetséggondozás speciális módszereire is. A mentor cserprogram keretében konzultációt folytathatnak, hospitálhatnak, illetve bekapcsolódhatnak a helyi tehetséggondozó tevékenységbe a határ másik oldalán is.

 

 

 

Szentesen júliusban közösen összegzik tapasztalataikat a határon inneni és túli gyerekek és mentorok egy 6 napos sporttábor keretében. Ugyanilyen céllal vesznek részt tanárok és diákok az újszentesi partner által szervezett, szintén majd egy hetes képzőművészeti táborban, valamint Romániában a zárófesztiválon, ahol mindenki bemutathatja megszerzett tudását. A tevékenységet a helyi médiumok segítségével tárják a nyilvánosság elé.

 

A projektnyitó sajtótájékoztatón, melyre 2012. március 29-én került sor a Polgármesteri Hivatal épületében, a két település polgármestere ismertette azokat az alapelveket, amelyek mentén a közös munka elindult és azóta is –egyre magasabb szinten – folyik.

 

 

 

 

Szentes, 2012. 04. 18.
 

 

.