Műszakiak Napja részletesen

 

Ismét együtt ünneplik a műszakiak napját és a Szent György-napot a katonák, a rendőrök és a város lakói április 20-án, pénteken Szentesen. A Damjanich János laktanya kapui egész nap nyitva lesznek, a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a rendőrök látványos bemutatókkal, kulturális és sportrendezvényekkel várják az érdeklődőket.

 

Elődeik, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egykori utászai és hajóácsai emléke előtt tisztelegnek minden év áprilisában a Magyar Honvédség műszaki alakulatainak katonái. Azokra a hős honvédekre emlékeznek, akik 1849. április 25-re virradó éjszaka, a komáromi csatában Török Ignác honvéd tábornok vezetésével hidat építettek a Dunán. A bárkákból, csónakokból, pallókból, egyetlen éjszaka alatt összeállított átkelő nagyban hozzájárult a szabadságharc későbbi sikereihez. A rendőrök is áprilisban ünneplik védőszentjük, Szent György napját, aki a legenda szerint megölte a sárkányt és kiszabadította fogságából a királylányt. Szentesen már évek óta hagyomány, hogy ilyenkor áprilisban együtt ünnepelnek a rendőrök és a katonák.

 

A műszakiak napját 1993-ban rendezték meg először Komáromban. Azóta folyamatosan minden évben megtartják, ez alól csak 2006 volt kivétel: abban az évben a tiszai árvízi miatt maradt el a rendezvény.

 

Az idei ünnepre a szervezők meghívták a nagyobb műszaki alegységgel rendelkező alakulatok képviselőit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem műszaki szakcsoportjának oktatóit, a nyugállományú műszaki katonákat és a KatonaSuli-programban részt vevő Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tanulóit is.

 

Nyers József mérnök ezredes, a vendégváró szentesi ezred parancsnoka elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan, valószínűleg a város és a közeli települések lakói közül is sokan lesznek kíváncsiak a látványos programokra. Ennek a napnak ugyanis az egyik legfontosabb célja az, hogy alakulat, a rendőrség és a város eddig is jónak mondható kapcsolatát tovább erősítse.

 

A rendezvény nyitott, délelőtt fél kilenctől délután háromig mindenkit tárt kapukkal fogadnak a Damjanich-laktanyában. A közös ünnep vendégei betekintést nyerhetnek katonák és rendőrök mindennapi életébe és megismerhetik a rendszeresített technikai eszközöket.

 

A műszakiak napja kilenc órakor ünnepélyes ezredsorakozóval kezdődik, amelyen az Év embere kitüntető címet is átadják. Ezt követi a Zrínyi Média Könyv- és Kiadványszerkesztőségének gondozásában megjelent „A magyar műszaki csapatok története 1945-től napjainkig”  című könyv bemutatója, tíz órától pedig látványos, szórakoztató programok, kulturális és sportrendezvények várják a résztvevőket. Közelről is meg lehet majd nézni például egy katonai tábort, a különböző műszaki technikai eszközöket, a búvárok munkáját, lesz katonai közelharc, bemutatókat tartanak a tűzoltók, a rendőrök és a mentők is. A biciklisek ügyességi pályán és közlekedési versenyen mérhetik majd össze a tudásukat és ügyességüket, a legerősebbek pedig a „Vörös Bika” Műszaki Erőpróbára is jelentkezhetnek.

 

A hagyományőrzők is ott lesznek ezen a napon Szentesen: az 1848/49-es szabadságharc és az első világháború korhű öltözeteivel, fegyvereivel ismertetik meg az érdeklődőket. Fellépnek néptáncosok és a modern stílus képviselői, a katonazenekar gyepshow-ja alatt pedig a majorettek. Az alakulat csapatmúzeuma egész nap nyitva lesz, a gyerekeket sok-sok játék, kézműves-foglalkozások várják, s a bátrabbak még a paintballt, az íjászatot és a kalandparkot is kipróbálhatják.

 

PROGRAM


08. 30 órától Kapunyitás
08. 55 órakor Csapatzászló fogadása
09. 00 órakor             Megnyitó; Köszöntő Az év emberei” cím adományozása.
09. 50 órakor MH. Támogató Dandár zenés alaki bemutatója
10. 00 órakor Helikopterbázis Zenekar gyep show és majorett bemutató
10. 00-10.30 Könyvbemutató „A magyar műszaki csapatok története 1945-től napjainkig”
10. 00-10.30 Közelharc bemutató
10.30-10.50 Rendőrök kutyás bemutatója
10.50-11.30               Rendőrségi bemutató
11.30-12.00 Tűzoltóság bemutató
12.00-12.20 Katonai bemutató
12.20-12.40 Tűzszerészek kutyás bemutatója
13. 00 órakor Bolero táncegyüttes műsora
13. 20 órakor Zumba Orsival
13. 35 órakor Sport eredményhirdetés
14. 00 órakor A Kanálgép zenekar műsora
15. 30 órakor Kapuzárás

 

 

 

Szentes, 2012. 04. 18.
 

.