Az EUFOR váltás felkészítése Szentesen

 

 

 

A bosznia-hercegovinai műveleti területre készülő Magyar Honvédség EUFOR kontingens 11. váltásának felkészítése nagy erőkkel folyik az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél, Szentesen. A Műszaki Ezred katonái közösen készülnek a békefenntartó feladatok ellátására az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Szentesre vezényelt állományával.

 

Február végétől, négy hétben saját helyőrségükben elvégezték a kiképzés első ütemében az egyéni alapfelkészítéseket. Az általános katonai ismeretek oktatás mellett végrehajtották az egyéni alap lőgyakorlatokat és a béketámogató műveletekre történő felkészítő képzéseken vettek részt.

A következő felkészítő ciklusban az egyéni szakfelkészítéseket kapják meg a kontingensbe pályázó katonák. Ennek egyik fontos eleme a gépjárművezetők gépjármű típus felkészítése és osztályba soroló vizsgáztatása, mely elméleti és gyakorlati képzésből épül fel. Ennek során, megismerkedtek a technikai eszközök szerkezeti elemeivel, felépítésével. Felfrissítették tudásukat a KRESZ szabályaiból, és elsajátították a boszniai KRESZ hazánktól eltérő sajátosságait.

 

 

 

A gyakorlati képzésre a sándorfalvai gyakorlótéren került sor, ahol különböző típusú Mercedes, Unimog, Ural, MAN és Volkswagen járművekkel szerezték meg a szükséges vezetési ismereteket. A kitelepüléshez a jó kapcsolat eredményeként, segítséget nyújtott a Szentesi Rendőrkapitányság, melynek során a gépjárművezetők valós rendőri karjelzésekkel szembesültek, és hajthatták végre a szabályos tevékenységeket. A gyakorlótéren foglalkozási helyenként sajátították el a különböző mozgásmódokat (emelkedő-lejtő, szlalom, vizes akadályok). Ezt követhette az összefüggő vezetés, a műúton a hosszú távú vezetés, az éjszakai vezetés. Gyakorolták a szennyezett terepszakaszon történő gázálarcban történő vezetést. Nehezítette a körülményeket a szinte sivatagos, homokos terület, mely hatalmas porfelhőkkel tette próbára a kiképzendőket. Körmendi József zászlós a kiképzés végrehajtásáért felelős parancsnok, a vizsgabizottság tagja elmondta, a gépjárművezetők jól elsajátították úgy az elméleti anyagot, mint a gyakorlati feladatokat, melynek eredményeként az osztályos vizsgán nem megfelelő értékelés nem volt.

 

 

 

Ez mellett a kontingens lövész szakállománya végrehajtotta az EUFOR műveleti századnál rendszeresített speciális és kollektív fegyverekkel történő felkészülést. Ennek eredményességéről a dóci lőtéren a különböző lőgyakorlatok végrehajtásával adtak számot 2012. április 5-én. Kilenc fajta lőgyakorlat során végrehajtották a géppisztoly, a géppuska, a távcsöves puska, a sörétes puska és a gránátvető alap, szakalap és békeműveleti lövészetét. Gráczer Balázs főhadnagy lövészetvezető, eredményesnek ítélte meg a végrehajtást, hiszen a megfelelő, vagy jobb eredményt minden lövész beosztású katona elérte.

 

2012. április 16-án megkezdődik a kiképzés utolsó fázisa a kötelékkiképzés, a Műszaki Ezred bázisán. Ez az időszak a kontingens állományának összekovácsolását szolgálja, ahol az eddig megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket alegység kötelékben gyakorolják.

 

Szentes, 2012. 04. 08.
 

.