Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös

 

 

 

Bár 2010 karácsonyára tervezték a kötet elektronikus megjelenését, de olyan lelkes kis csapat sorakozott fel az ötlet mögé, hogy végül 2012. február 12-én mondhatták azt, "megért a dolog a kiadásra". Sokan várták már – főleg az írók és grafikusok -, reméljük az olvasóközönség tetszését is elnyeri - halhattuk a Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón.

 

 

 

“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer néhány éve egy ötlet. Egy ötlet, hogy készíteni kellene valami elmebeteg bábfilmet, mégpedig zombikkal. Alig pár óra alatt az ötletből egy egész világ bontakozott ki. Nem sokkal később neki is vágtunk a bábfilm elkészítésének – éjszakákat töltve bábuk, kellékek, hátterek, próbafelvételek készítésével. A projekt azonban több okból kifolyólag vakvágányra futott. Az ötlet viszont továbbra is megvolt, így azt gondoltuk, ha már mi magunk nem boldogultunk a bábfilmmel, akkor hátha néhány tehetséges íróval karöltve össze tudunk hozni egy novelláskötetet. Mert ugyan bizony mi motiválná jobban a feltörekvő írókat, mint egy jó ötleten alapuló novelláskötet – még ha az alapvetően elektronikusan jelenik is meg.

Mielőtt azonban megtörtént volna az írók kiválogatása, felkérése, össze kellett gyűjtenünk mindazon információkat, amelyek nem csak támpontokat adnak nekik, nem csak keretet biztosítanak számukra, hanem jó néhány ötletet, felhasználható helyszínt, karaktert is.

 

 

 

Végül minden összeállt egy jó kis zombis novelláskötet elkezdéséhez. Életre kelt Simagöröngyös a település főbb személyiségeivel, infrastruktúrájával, s nem utolsó sorban számtalan olyan elemmel, amelyek felhasználásával kellemes szórakozásban lehet része a tisztelt olvasónak. A kötetben eképpen nem csak a szokásosnak mondható zombihentelős novellák sorakoznak (mi több, ilyenből van lényegesen kevesebb), hanem olyan alkotások is, amelyek önmagukat sem veszik komolyan. Éppen ezért a lapokon szereplő illusztrációk többsége is szándékoltan ez utóbbi szempontot veszi figyelembe. A novellák egyébként történetileg nem függnek össze, hanem, mint egy pályázaton, mindenki a saját megközelítésében írt az alaptémáról, az adott környezetben.

Az ötlet teljesen klasszikus: sikeres biológiai kísérlet a hidegháború idején, amely jelenünkben tömeges katasztrófához vezet. A megoldások és a kivitelezés azonban jellegzetes, mondhatni sajátságosan magyar – nemhiába tettük fő helyszínét kicsiny hazánkba.

A novellákon túl természetesen mindenki képet kaphat a helyszínről, a szereplőkről, no és néhány áldozatról is a kötet végén.

Úgy gondoljuk, minden adott hát ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtsunk a tisztelt olvasónak, s egy kis vidámságot csempésszünk a szürke hétköznapokba.”

 

 

 

Készült hozzá egy külön weboldal is, amit a http://zombi.lidercfeny.hu  címen lehet elérni.

 

Szentes, 2012. 03. 26.
 

.