Tűzgyújtási tilalom a megyében

 

 

 

Csongrád megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre 2012. március 9- től általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

Továbbá felhívjuk a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohánynercűt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.

 

Indoklás: A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javasolta a Csongrád megye erdőterületein az erdő és fásítások kétszáz méteres körzetében a tűzgyújtási tilalom elrendelését. Javaslatában az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett szabadtéri — ezen belül erdőtüzek — esetszámáról tájékoztatott. A hirtelen nappali felmelegedés csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein es annak környezetében — különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben - fokozott tűzveszély alakult ki.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton ás vasúton utazók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet.

 

Szentes, 2012. 03. 09.
 

 

.