Március 6. a Logopédusok Napja

Szentesen hét logopédus dolgozik a beszédhiba/-zavar/-fogyatékosság ellen!

 

 

 

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága 2004 óta minden év március 6-án ünnepli az európai logopédusok napját. A kezdeményezés fontos célkitűzése, hogy betekintést engedjen a kommunikációs zavarok sokféleségébe és azoknak az egészségre gyakorolt következményeire, valamint hogy az érintetteknek tájékoztatást nyújtson jogi kérdésekben és az ellátás területén.

 

 

 

A beszédhiba/-zavar/-fogyatékosság, viszonylag elterjedt jelenség. Különböző felosztások szerint számukat az ép érzékszervű, ép értelmű populációban 2–20%-ra teszik. Gyermekkorban, mindig lényegesen több a beszédprobléma, mint felnőttkorban.

 

 

 

 

A logopédus feladata, a nyelvi kommunikáció bármely területén (beszélt vagy írott) fellépő zavarok eseteiben, diagnosztikus eljárások és terápiás fejlesztő módszerek, minél hatékonyabb megválasztása és alkalmazása.

A logopédiai ellátás preventív és korrektív jellegű, a pszichés funkciók, a kommunikációs készségek és a tanulási, ismeretszerző folyamatok területein szerveződő és zajló, speciális nevelő-oktató munka, amely hol hosszabb, hol rövidebb időtartamú, de mindenképpen az egész személyiséget érintő, pedagógiai jellegű gyógyító-nevelő tevékenység.

 

 

 

 

 

Ezt a tevékenység, városunkban, illetve kistérségünkben az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat szervezésében zajlik. Az intézményben 7 logopédus látja el az igénylőket óvodai, utazó gyógypedagógiai és ambuláns formában. A város minden önkormányzati fenntartású óvodájában dolgozik logopédus, helyben ellátva az érintetteket, a kistérségi óvodásokat és iskolásokat „utazó logopédusok” kezelik, a város egyházi fenntartású óvodájába járó kicsinyeket, valamint az általános és középiskolás tanulókat ambulánsan, az intézményközpontban fogadják a szakemberek.

 

 

 

A munka szűrővizsgálatok (minden 5 évet betöltött gyermek, kötelezően, szűrővizsgálaton vesz részt), illetve egyéni jelentkezés alapján szerveződik.

 

A felnőttkori beszéd és kommunikációs zavarok szükség és igény szerinti ellátását, a városunkban és a környéken élők számára, a Dr. Bugyi István Kórház biztosítja.

 

 

A logopédia napján nem csak az érintettek, hanem az ép beszéd- és kommunikációs rendszerrel rendelkezőknek is gondolniuk kell arra, hogy mekkora ajándék a hangzó, beszédalapú kommunikáció.

 

 

A tanulásnak, a harmonikus személyiség fejlődésének, a problémák elkerülésének, a konfliktusok kezelésének ez a legegyszerűbb és legemberibb módja.

 

 

 

 

Üdvözlettel:

A város logopédusai

 

Sineger Julianna, Szalva Katalin, Tyityánné Tószenberger Olga,
Halász-Szabó Gabriella, Kuruczné Magyar Olga, Rácz Ilona

 

Szentes, 2012. 03. 07.
 

.