Leendő KatonaSulisok felvételiztek Szentesen

 

A szentesi Zsoldos Ferenc Középiskolába jelentkező leendő KatonaSulis és rendőr diákokra egy jó hangulatú, de küzdelmekkel teli délután várt 2012. március 14-én.

 

Két részből álló felvételi vizsgán kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat a jelenleg még nyolcadikos, pályaválasztás előtt álló fiúknak és lányoknak, akik úgy gondolták, hogy a későbbiekben a munkájuk során szívesen viselnék a katonai vagy a rendőri egyenruhát.

 

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a felvételi vizsgára mindenképpen szükség van, hiszen mindkét hivatás kiváló fizikai állapothoz kötött, és ez mellett nem csekély tananyag elsajátítása is vár a diákokra.

 

 

 

Közel hetven tanuló jelent meg a délután kettőkor kezdődő programon. A felvételi eljárás két helyszínen került lebonyolításra. A Kinizsi sportpályán a fizikai felkészültségüket mérték föl jelentkezőknek (2000 méter futás, helyből távolugrás, felülés és fekvőtámasz).

Végrehajtásában az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a Honvéd Rákóczi Sportegyesület, valamint a szentesi Rendőrkapitányság képviselői vettek részt. A gyors és balesetmentes lebonyolítást segítette még egy, a már katonai és rendészti képzésben résztvevő diákokból álló csoport is. Teljesítményeik alapján a diákok jelentős része azonban nem felelt meg az edzettségi követelményeknek. A felmérést végző szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok fizikai kondíciójának folyamatos felülvizsgálata és fejlesztése a továbbiakban is megfelelő prioritást kell kapjon.

 

Az erőnléti megmérettetés után, az iskola kijelölt tantermeiben könnyedebb hangvételű szóbeli elbeszélgetések következtek. A kérdéseket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől a KatonaSuli program vezetői illetve koordinátorai intézték a diákokhoz. A katonák részéről a beszélgetés célja az volt, hogy képet kapjanak egyrészt a jelentkezők motiváltságáról, másrészt az általános műveltségi szintjükről tájékozódjanak, a legkülönbözőbb témakörökben feltett kérdések segítségével. Ez azért fontos, mert a katonai alapismeretek tantárgy eredményes elsajátításához szükség van egyfajta előképzettségre. Így például a biztonságpolitikai ismeretek tekintetében kell egy olyan történelmi és földrajzi alapismeret, amire az oktatást építeni lehet, de így van ez a jogi alapismereteknél vagy a tereptan és térképészet témakörök esetében is.

 

Este hétkor ért véget a nap, vegyes érzelmekkel és tapasztalatokkal. Volt olyan jelentkező, akivel a beszélgetés egy része angol nyelven folyt, volt olyan, aki annyira érett gondolkodásról tett tanúbizonyságot, ami a felnőttek esetében sem túl gyakori. Akadtak azonban olyanok is, akik éppen a gondolkodásmódjuk miatt nem feltétlen ezekre a pályákra a legalkalmasabbak. A felmérést végzők a felvételi eljárás tapasztalatait egybevetik a jelentkezők általános iskolai eredményeivel, és hamarosan eldől, hogy kik lesznek azok a fiatalok, akiket javasolnak az iskolának, hogy ősszel megkezdjék a tanulmányaikat.

 

Szentes, 2012. 03. 20.
 

 

.