Megerősítik a Kurca partfalát

 

 

 

Már évek óta látszódik, hogy nem odázható tovább a Kurca partfalának megerősítése. Ezért közel 60 cm-el alacsonyabb vízállást tartanak a folyó érintett szakaszán, hogy a munkálatokat el tudják végezni az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szentesi Szakaszmérnökségének munkatársai.

 

 

 

A partfal megerősítésében közreműködnek a város dolgozói is, mert a partrendezési feladatok rájuk hárulnak. A munka során fűzfakarók közé rőzsefonatot helyeznek el, mely nem csak megvédi a szél borzolta hullámoktól a partot, hanem megakadályozza annak leszakadását is.

 

 

 

A helyszínen megtudtuk Herczeg Zoltán árvízvédelmi ügyintéző vízépítő technikustól, hogy a Kurca ezen szakaszán a partvédelmet négy évtizeddel ezelőtt végezték el. 40 évig állt szolgálatban az akkor fabunkóval levert cövekezés. A XXI. században már markoló segítségével nyomják le csaknem 2 méter mélyre a karókat, mely tartja a rőzsét.

 

 

 

A Kurca folyásirányi bal partján e hó végére végeznek a munkálatokkal, majd ősztől folytatják ezt a másik oldalon tovább. Ha kész a védelem, akkor 60 cm-el emelik meg a vízszintet a szokásos szintig, mert már igény van a mezőgazdasági területeken az öntözővízre, melyet a Kurcából vételeznek a gazdák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 03. 21.
 

 

.