Fakopácsolás a ligetben

 

 

 

Ezekben a napokban kezdték meg a Széchenyi liget fáinak állapotfelmérését. A közel 120 fának az "állóképességét" vizsgálják akusztikus tomográf (egyszerűbb néven FAKOPP) műszer segítségével. A szakemberek a fa törzsébe egyenlő távolságra érzékelőket ütnek be, melyet egy mérőkalapáccsal ütnek meg a méréskor. A visszaverődő hangból állapítják meg, hogy milyen állapotban van.

 

 

 

Valljuk be a lakott területen levő fák ügyében azok kivágásáról, csonkolásáról-alakításáról nehéz döntést hozni. Sajnos nem látunk bele a fába, valamint a lakosok zöme is ragaszkodik lakókörnyezetének öreg fáihoz. Ehhez járulnak a veszélyforrások különböző nagyságrendű anyagi kockázattal: a fák alatt előforduló személyek, közlekedő járművek, vezetékek, épületek, műtárgyak. A város számára a kockázat minimalizálása - a problémás fa kivágása - tűnik a legjobb megoldásnak, a fák látványának, árnyékának,…létének élvezői pedig minél tovább szeretnék azt fenntartani, tehát nehéz meghozni a döntést, hogy mind két fél megelégedjen.

 

 

A monitoron láthatjuk, hogy a fa keresztmetszetéhez képest mekkora darabon keletkezett üreg a törzsben!

 

A szakemberek a műszeres mérést a fának a kritikus keresztmetszetében, 4 méter magasságig, szükség esetén több keresztmetszetben (jellemzően a gyökfőben és 2 méter magasan) végzik el. A kockázati tényezők és a mérés alapján a fa veszélyességi fokát jegyzőkönyvben rögzítik és javaslatot tesznek az elvégzendő munkára (kivágás-csonkolás-nyesés-statikai megerősítés-odukezelés-növényvédelem …).

 

Szentes, 2012. 03. 28.
 

.