Buffalo Bill vadnyugata a múzeumban

 

 

 

A legendás vadnyugati indiánszakértő, nyomkereső és színész, Buffalo Bill „Wild West” című show-ját mutatja be a szentesi Koszta József Múzeum új időszaki kiállítása, melyet március 24-én, szombaton 3 órakor nyitnak meg. Buffalo Bill vadnyugati turnéját több százezren látták a századfordulón, az előadás járt Szegeden és Szentesen is.

 

 

 

William Cody amerikai cowboy akkor érdemelte ki a Buffalo Bill becenevet, amikor 1868-ben másfél év alatt 4280 bivalyt vadászott le a kansas-i vasúttársaság építőmunkásainak élelmezésére. Emellett volt aranyásó, nyomkövető és indiánszakértő is, de több olyan történetet is mesélt népszerűsége növelése érdekében, melyek valóságtartalma erőteljesen megkérdőjelezhető. Ezek közé tartozik például az a sztori, mely szerint megskalpolt egy indián harcost, így bosszulva meg egyik katonatársa halálát.

 

 

 

Cody 1883-ban hozta létre saját vadnyugati előadását „Buffalo Bill’s Wild West” címmel, miután több hasonló jellegű előadásban működött közre színészként. Bill vállalkozása azonban minden korábbi sikert felülmúlt: a négyórás előadásra óriási tömegek voltak kíváncsiak Amerikában és Európában egyaránt. A show-ban eljátszották, hogyan mészárolták le az indiánok a védtelen fehér asszonyokat vagy hogyan üldöztek postakocsikat. Az előadásban közreműködött a nagynevű sziú törzsfőnök, Ülő Bika, a puskás amazon, Annie Oakley, valamint több medve és bölény is.

 

 

 

Buffalo Bill vadnyugati turnéja többek között járt hazánkban, Szegeden és Szentesen is. A németországi állomáson maga Karl May is a nézők között ült, és a látottak nagyban hozzásegítették a Winnetou megírásához. A szentesi Koszta József Múzeumban fotók, plakátok és mozgófilmek idézik meg a legendás vadnyugati hős alakját. Bemutatják a Billhez köthető legendákat, az 1908-as társulatot, a színfalak mögötti munkát és magát az előadást is. Továbbá archív feltételeket láthatnak az érdeklődők, melyek segítségével a show részleteit és magát Buffalo Billt is megismerhetik.

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 03. 25.
 

.