Búcsú Bíró Jenő festőművésztől

 

 

 

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték Bíró Jenő festőművészt, hogy rövid betegség után 74 éves korában elhunyt. Temetése 2012. március 16-án 14 órakor lesz az Kálvária temetőben.

 

Részlet a KURCA-PARTI VALLOMÁSOK című gyűjteményes memoárkötetből:

Szentesen születtem 1937-ben, ahogyan szokás mondani: -tősgyökeres szentesi vagyok-. Iskolai tanulmányaimat -evangélikus lévén- a helyi evangélikus felekezeti iskolában kezdtem, és középiskolai tanulmányaimat is szülővárosomban végeztem el. Közgazdasági területen munkálkodtam. Kolorista és impresszionista festőként ismernek.

***

Életem jó részét itt töltöttem. A II. világháború alatt azonban kivándoroltunk Németországba, egészen Passauig. Közben a német visszavonulás egy időbe esett ezzel a -kirándulással-. Kíséretünket a hazánkba látogató szovjet csapatok adták, több száz löveggel színesítve estéinket. Pest alatt már látszottak a sorozattüzek. Hogy a gyermekek is tudjanak gyönyörködni az esti műsorban, csodálatos Sztálin-gyertyákat küldtek alá. Ezek valóban roppant látványos akciók voltak, békeidőben tényleg jó szórakozást nyújthatott volna. Ez volt tehát a kíséret. Budapesten voltunk a szovjet bevonulásig, s mielőtt Pest elesett volna, akkor vonultunk Bécs-Linz-Passau vonalon Németországba. Fölöttünk angol, amerikai vadászgépek, liberátorok gondoskodtak a mennyből jövő áldásos adományokról. Egyszóval, odáig lőttek, bombáztak bennünket....

 

Az önvallomás folytatását ITT tekinthetik meg!

 

Szentes, 2012. 03. 08.
 

.