Teltház előtt a ZÓNA

 

 

 

2012. február 8-án este 7 órától láthatta a közönség az Őze Lajos Filmszínházban a szentesi származású operatőr, Maczelka Márk közreműködésével létrejött Csernobil öröksége: a Zóna című filmet.

Az alkotók a csernobili atomkatasztrófa 25 éves évfordulóján egy hétig tartózkodtak a helyszínen, interjúkat készítettek az érintett személyekkel, meglátogatták a balesetet szenvedett atomerőművet, és láthatták a kihalt atomvárost, Pripjatyot.

 

 

Maczelka Márk és Misku Norbert, két szentesi fiatalember, akik munkájának köszönhető a film.

 

Maczelka Márk a filmbemutató előtt örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan érdeklődnek egy dokumentumfilm iránt. Hamarosan több tv csatorna is vetíti majd a ZÓNÁT, és külföldi érdeklődés is van a mű iránt - tudtuk meg a film első képkockái előtt az alkotóktól.

 

 

 

 

 

A film bemutatja az atomerőmű körüli Zónát, a Zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty várost helyettesítő új települést, Szlavuticsot napjainkban, egyúttal felteszi a kérdést, hogy kik és miért áldozták az életüket a reaktorban az elmúlt években és hogyan folytatódott az atomerőmű működtetése és az ott dolgozók élete a katasztrófa után? Milyen állapotban van a balesetet szenvedett reaktor védőburka a “szarkofág” és mit rejt a szarkofág belseje?

 

 

 

Szentes, 2012. 02. 08.
 

.