In memoriam Kováts Levente (1938-2012)

 

Megrendülten állunk a hír hallatán: elment közülünk iskolánk egyik alapító tanára, volt kollégánk: Kováts Levente.  Személyében jó humorú, kedves, segítőkész embert gyászolunk, aki hétköznapjait csendesen élte, de távozásával annál nagyobb űrt hagyott maga után szívünkben.

 

Diplomáját biológia-földrajz szakon szerezte 1961-ben a Szegedi Állami Pedagógiai Főiskolán. Első munkahelye a Szentes-berki külterületi általános iskola volt. 1965-ben a Deák Ferenc Általános Iskolába helyezték át. Ebben az intézményben földrajzot és gyakorlati ismereteket tanított. Gépjármű szakköre már ekkor is számos gyermeket vonzott. 1980-tól nyugdíjazásáig a Koszta József Általános Iskolában tanította a technika tantárgyat. Intézményünkben az ő osztálya volt az első ballagó osztály. Az öreg diákok mindig örömmel találkoztak vele az utcán, az iskolában, mert emberségre, becsületre, tisztességes helytállásra tanított. Osztályfőnökként szervezte a kirándulásokat, klubdélutánokat, hisz ő maga is rendkívül szeretett utazni, beszélgetni. A város technika munkaközösség-vezetője is volt néhány évig. 2011-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus karának arany díszoklevelét.

 

Ezermesternek tartották az iskolában, szépítgette környezetünket tanítványaival. Tervei alapján épült meg KRESZ-parkunk, ami mára egyedülálló a környéken.  Büszke volt a javaslatára elkészült Ady Endre utcai parkolóhelyekre. Modellező, rádió, rakéta, lövész, közlekedési és gokart szakköröket is vezetett. Tanulói az országos megmérettetéseken is kitűnő eredményeket értek el, még Odesszába is eljutott, ahol európai gokart versenyen vett részt tanítványaival. Nagyon fontosnak tartotta a közlekedési nevelést; ennek elismeréseként, 1998-ban az Országos Balesetmegelőzési Bizottság Ezüst Emlékplakettjével tüntették ki.

 

1999 óta élte a nyugdíjasok életét hasonlóan sportosan, életvidáman, mint aktív dolgozó korában. Visszajárt hozzánk a közlekedési és technika versenyekre, eljött az iskolai sítáborokba. Koszta József tanyájának a helyén emléktáblát helyezett el az iskola tanulóinak társaságában.


Nyugdíjasként megtanulta a számítógép használatát. Kereste az újdonságot mindenben. Kutatta a középkori Csongrád földvárának történetét. Tanulmányát az interneten (https://sites.google.com/site/csongradvar/) is publikálta.

 

„Nem élt belőle több és most sem él,

s mint fán se nő egyforma két levél,

a nagy időn se lesz hozzá hasonló”

                             (Kosztolányi Dezső)

 

Kedves kollégánk emlékét szeretettel őrizzük!

                                                                           A Koszta József Általános Iskola dolgozói

 

Szentes, 2012. 02. 29.
 

 

.