Lőttek a hulladéknak Szentesen

 

Szentesen is tarolt a szelektív csúzli és a hulladékos csocsó a Kurca-parti városban A harmadik Hulladékos játszóházban a hulladékos csocsó és a szelektív csúzli volt a legnépszerűbb; több játékidőt szeretnének a gyerekek, és több ilyen aktív tanulást segítő lehetőséget a tanárok a részvétel után.

 

 

 

Vidám gyermekzsivaj töltötte be öt napon keresztül a szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház földszinti nagytermét; itt került ugyanis megrendezésre 2012. január 9. és 13. között a Hulladékkör 2 projekt Hulladékos játszóháza.

 

Az Iparfejlesztési Közalapítvány országos programsorozata Eger és Szolnok után Szentesre érkezett, ahol a dél-alföldi régióból több mint ezer diák és pedagógus vett részt az interaktív, hulladékgazdálkodási ismereteket közvetítő rendezvényen. A Hulladékkör projektet az Iparfejlesztési Közalapítvány 2010-ben hívta életre, hogy a közép-dunántúli regió lakosságát tájékoztassa a hulladékkezelés és az újrahasznosítás mostaninál környezetkímélőbb lehetőségeiről, illetve az egyén hulladékkezelésben vállalt felelősségéről.

 

 

 

A programsorozat részét képezte a Hulladékos játszóház, melynek sikere a szervezőket a fiatalok további interaktív, játékokon keresztüli megszólítására ösztönözte – ez lett a Hulladékkör 2, amely a játszóházat 2011. októberétől 2012 áprilisáig az ország öt régiójába vitte és viszi el: Egerbe, Szolnokra, Szentesre, Pécsre és Zalaegerszegre.

 

 

 

 Az Öko-Pack Kft. Hulladékból termék című kiállításával egybekötött játszóház nagy sikernek örvendett a gyerekek körében; az előzetes regisztráció alapján osztályokat fogadó rendezvényen mind a kicsik (1-4. osztályosok), mind a nagyobbak és a legnagyobbak (5-14. osztály) jól érezték magukat; lőttek szelektív csúzlival, csocsóztak “hulladékosan”, párosítottak logókat és “vásároltak” tudatosan.

 

 

 

A szervezők nagy figyelmet fordítottak a feladatok “szórakoztató” mivolta mellett az ismeretanyag kidolgozására is; a játszóházban így a diákok számára nemcsak az új ismeretek megszerzése, hanem a régiek elmélyítése és rendszerezése is lehetővé vált.

 

 

 

 Szelektív csúzli és hulladékos csocsó a játszóházban A Hulladékkör 2 a diákokat három korcsoportban egy online tanulmányi versenyre is invitálta - nem akármilyen feltételekkel: a Körözd le a hulladékot című verseny országos fődíja három darab osztálykirándulás egyenként 300.000 Ft értékben választható hazai kalandparkba vagy ökostrandra.

 

 

 

A dél-dunántúli régióban a Csongrád megyeiek győzedelmeskedtek: a 6-10 évesek között a szentesi Koszta József Általános Iskola „PAKKolgatók” nevű csapata bizonyult a legjobbnak, a 11-14 éves korcsoportban az “Öko-Kölykök, a fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola, a legnagyobbak között pedig a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola „Mignon”-jai nyerték a harmadik elődöntőt; ők maradnak tehát versenyben a régiós győztesek “pástján” a 3 darab osztálykirándulásért.

 

 

 

A PAKKolgatók csapatának szerepjátékos előadása A helyszínen kiosztott értékelő kérdőíveken a játszóház és a vetélkedő hangulatát és hasznosságát mind a diákok, mind a pedagógusok maximális pontszámmal díjazták. A legnépszerűbb játékok a játszóházban a gyerekek véleménye alapján a szelektív csúzli és a hulladékos csocsó lettek, a pedagógusok emellett a lexikális ismereteket is átadó “Tudatos vásárló” játékot, vagy a klímamentő táblát is nagyra értékelték. Kiemelték ezen felül mind a diákok, mind a pedagógusok a játszóház és a vetélkedő nyújtotta aktív tanulási lehetőséget, mely során a gyerekek csapatban dolgozva, akár szerepjátékok segítségével, kreatívan, jó hangulatban, és saját maguk által megtapasztalva – ez által szívesen és hatékonyan – sajátítanak el környezetükkel kapcsolatos információkat.

 

 

 

A fiatalok használni is szeretnék a megszerzett ismereteket; elsősorban az egyszerűbben megvalósítható hétköznapi tevékenységeket (mint pl. a szelektív hulladékgyűjtés) építenék be mindennapi életükbe.

 

Szentes, 2012. 02. 01.
 

.