Szép karácsony - fenyőtűz nélkül!

 

 

 

A karácsony a családok legszebb ünnepe. Hogy ez az időszak az évek múltán kizárólag szép emlékeket idézzen, néhány szabályt feltétlenül be kell tartanunk – figyelmeztetett a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője, Rókus Imre tű. őrnagy, hatósági osztályvezető.

 

– A karácsonyfa ilyenkor az ünnepi lakás központi éke, azonban tudni kell, hogy a fenyőfa könnyen gyullad, és gyorsan ég – köszönhetően a magas gyantatartalmának.

 

– Hogyan válasszuk ki a karácsonyfa helyét?

– A legbiztonságosabb, ha földre helyezzük, és ügyeljünk a rögzítésre. Távol kell elhelyezni a karácsonyfát mind a fűtőberendezésektől – konvektortól és kályhától -, és a gyúlékony anyagoktól, például a függönyöktől. Az ünnepek során a karácsonyfa egyre veszélyesebb lesz: ahogyan szárad a fa, egyre kisebb hőhatásra is képes lesz meggyulladni.

 

– Szép az, amikor kigyulladnak a karácsonyi fények, de nem mindegy, hogy mi az, ami ilyenkor világít.

– Biztonságosabb, ha a gyertyákat, csillagszórókat nem a fán helyezzük el, és az adventi koszorúknál is figyelni kell – tudva, hogy a hő felfelé tejed -, hogy a polcra helyezett gyertyától a felső polc lángra kaphat. És lényeges, hogy ha a szobát elhagyjuk, fújjuk el a lángot: égő gyertyát nem szabad őrizetlenül hagyni!

 

 

– Vannak, akik elektromos izzósort használnak.

– Ez akár biztonságosabb is lehet, mint a nyílt lánggal égő gyertya, de veszélyek itt is lehetnek. Csak megbízható árustól származó égősort használjunk, amely megfelelő méretű és típusú elektromos csatlakozóval rendelkezik. Az izzósort se hagyjuk égve, ha elhagyjuk a lakást: az a biztonságos, ha ilyenkor lekapcsoljuk a fényeket.

 

– Vannak, akik ilyenkor a kertben, vagy a ház külső részére is kihelyeznek fényfüzéreket.

– Kültérre csak az erre a célra gyártott égősort szabad használni. Az áram elvezetésénél alapvető szabály, hogy csak ép hosszabbítót használjunk, és ne dugjunk több hosszabbítót egymásba. A kültéri áramellátás során vigyázzunk, hogy a csatlakozásoknál a dugaljakba ne kerülhessen pára, vagy víz, ezért érdemes a csatlakozás becsomagolni. Az elektromos kábel elvezetése során ne szorítsuk meg a kábelt, és a szögelés helyett – amely felsértheti a szigetelő réteget – inkább a dróttal, vagy zsinórral rögzítést válasszuk.

 

– A gyerekek nagy öröme a karácsonyi fényáradat.

– Azonban a veszélyekről nem szabad megfeledkezni. Ilyenkor a gyufát, gyertyát, csillagszórót olyan helyre kell tenni, ahol a kisgyerekek nem érik el, a nagyobbak figyelmét pedig fel kell hívni: a tűz nem játék!

 

– Ha mégis tűz keletkezne, mi a teendő?

– Legfontosabb minél hamarabb megkezdeni az oltást: legelőször az elektromos fényfüzért ki kell húzni a konnektorból, vagy ha már erre nincs lehetőség, az egész lakást áramtalanítani kell, majd a fürdőszobából, konyhából, a mosdóból, vagy mosogatóból merített vízzel meg kell kezdeni az oltást, és ezzel egy időben értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös hívószámon. Nem szabad elfelejteni, hogy az otthon az ott lakók által már eloltott tüzet is be kell jelenteni. Ha sikerül a lángokat eloltani, át kell vizsgálni, van-e parázs, amelyek ismét lángot okozhatnak, a terület visszahűtéséről gondoskodni kell.

 

– Mit kell mondani a telefonba, ha a tűzoltókat értesítjük?

– Az ingyenes, 105-ös hívószám a megyei ügyeleti szolgálatnál csörög. Így fontos, hogy a bejelentő közölje, hogy melyik településről hív, el kell mondani, hogy mi történt, mi az, ami ég, emberi élet van-e veszélyben, milyen értékeket veszélyeztet a tűz. Mindezek mellett közölnie kell a bejelentőnek saját nevét, és azt a telefonszámot, amelyről hív. Minél több és minél pontosabb információt kap az ügyelet, annál hatékonyabban tudják megkezdeni egységeink a tűz oltását. Remélem, ezen a karácsonyon erre nem kerül sor, különösen, ha a beszélgetésünk elején említett szabályokat betartják a családok.

 

Szentes, 2012. 12. 22.
 

 

.