Székelyföldi vendégség

 

 

 

Székelyföldi vendégség címmel jelent meg Szentesi Zöldi László, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, újságíró könyve, amelyben Székelyföld gasztronómiai múltját, jelenét, jellegzetes ételeit és italait, azoknak receptjeit és elékészítését mutatja be. A több tucat eredeti recept mellett történeti, néprajzi adatokkal és két évtizednyi személyes emlékekkel és érdekes, jeles szerzők tollából származó írásokkal is szolgál az olvasónak Szentesi Zöldi László.

 

 

 

"Székelyföld hagyományos étkezését mindmáig csak igen kevéssé dolgozták fel: minden egyes hírlapi cikkre, baráti beszélgetésre, receptre, néprajzi tanulmányra szükségünk lesz ahhoz, hogy a következő nemzedékek asztalára is kerüljön tárkonyos pityókaleves és lucskos káposzta. Húsz esztendővel vetettem számot e könyv írásakor. Átbeszélgetett éjszakák életről, halálról, magyarokról, románokról, boldogságról és gyászról, hitről és hitetlenségről... Remélem, kikacag az oldalakról Udvarhely, fintorog Csík, nyelvet ölt Gyergyó, felteszi pápaszemét Marosszék, kezet nyújt Háromszék. Jó étvágyat a következő ezer esztendőre!" - írja az albumról Szentesi Zöldi László.

 

 

 

A 124 oldalas, nagy alakú, színes, Csudai Sándor fotóival illusztrált albumot 2012. december 17-én maga az író mutatta be a szentesi olvasóknak a Városi Könyvtárban.

 

Szentes, 2012. 12. 17.
 

.