Rácz Nikolett vehette át a
Tesco Parasport-ösztöndíját elsőként

A havi 100.000 forint a riói játékokig.

 

Rácz Nikolett úszó nyerte a Tesco „Mozgás Korlátok Nélkül” elnevezésű Parasport-ösztöndíját, melyet tegnap előtt este, a Paralimpiai Bizottság gálavacsoráján adtak át első alkalommal.

A havi 100.000 forintos ösztöndíjat az úszó négy évig, a riói játékokig kapja. A díjazottak körét a Tesco évenként egy fővel bővíti a következő paralimpiáig.

 

Az idén alapított ösztöndíj odaítélési mechanizmusában nem csak a szakemberek, hanem a Tesco dolgozói is részt vesznek: a sportvezetők és a Paralimpiai Bizottság javaslatai alapján a Tesco munkatársai szavazzák meg minden évben, ki legyen az a tehetséges fiatal sportoló, akinek felkészülését havi 100 000 forintos ösztöndíjjal segíti a vállalat, egészen a riói játékokig. Idén, első alkalommal, egy hét alatt mintegy 3500 munkatárs szavazott a három jelöltre, köztük a nyertes Rácz Nikolettre.

 

Nikolett 1997-ben született Szentesen, bal kezén fejlődési rendellenességgel, végtaghiánnyal. 6 éves korában, úszásoktatás keretében tanult meg ténylegesen úszni. Évek óta a Szentes Városi Úszó Club tagja, ahol jelenleg is ép úszókkal edz együtt. 2010 januárjában Nikit az „A” válogatottba tették, ezzel esélyt adva neki a Világbajnokságon való induláshoz. 2011-ben, az első Európa Bajnokságán fő számában (100 m mell) a 7. helyen ért célba. A paralimpiára az MQS szintet megúszta azonban sajnos a keretszűkítés miatt nem jutott ki a Paralimpiai Játékokra.

 

 

 

 

„A sport nekem életforma. A családom is támogat, de én sem tudom elképzelni, hogy ne azzal keljek minden reggel: el fogom érni az álmaimat. Kicsiként szerettem volna erős és egészséges lenni, most már paralimpiai bajnok akarok lenni”- mondta Nikolett.

 

„Azért fantasztikus a Tesco új támogatási formája, mert nem egy ismert, érmeket nyert sportolót támogat, hanem hosszú távon, előre gondolkozik” – mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

 

„A Mozgás Korlátok Nélkül ösztöndíjjal fiatal tehetségeink lehetőséget kapnak arra, hogy a rendszeres havi juttatás segítségével nyugodtabb és jobb feltételek mellett készülhessenek. Bízom, sőt hiszek abban, hogy ez a lehetőség nagyon komoly plusz motivációt jelent reménységeinknek, és a kiválasztottak eredményeikkel meg fogják hálálni ezt a kiemelt figyelmet.”

 

Mint ismeretes, a Tesco 2012. május 21-én indította útjára a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közös akcióját, melynek keretében az áruházlánc vevői hat héten át, június 30-ig 200 forintos kuponok megvásárlásával támogathatták a magyar paralimpiai csapat felkészülését a londoni megmérettetésre. Ezen felül a Tesco minden eladott 1 liter 100% magyar friss tej és 1 kilogramm 100% magyar baromfi után újabb 1 forinttal segítette a sportolók felkészülését.

A vásárlók felajánlásaiból összesen 30 331 600 forint gyűlt össze, és ezt a vállalat 5 262 617 forinttal egészítette ki.

 

Szentes, 2012. 12. 07.
 

 

.