Január 1-től kötelező a kutyachip!!!

 

 

 

2013. január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő szabályozás, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebeket elektronikus adathordozókkal kell ellátni. A köznyelvben csak chipeknek nevezett, a szakzsargonban transzpondereknek emlegetett apró, digitális szerkezetet januártól folyamatosan fogják behelyezni a védőoltásra, kezelésre jelentkező kutyákba. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Dr. Farle Csaba igazgató becslése szerint a regisztrált kutyák száma megyénkben elérheti a 20-25 000 darabot.

 

A szilveszter a kutyatartók körében jól ismert problémákat jelent. Még a vadászatokra kiképzett kutyák is nehezen viselik a petárdák és rakéták durrogását, ilyenkor jelentősen megemelkedik az elszabadult, elszökött kutyák száma. Az ilyen esetekre is megoldást jelent a chipek kötelező behelyezése. A transzporder révén az állat egy azonosítószámot kap, amellyel országos nyilvántartásba kerül. A megjelölést követően az állatorvos az adatbázisba rögzíti a szükséges adatokat, így az ország teljes területén azonosíthatóak lesznek az elkóborolt, megszökött, vagy ellopott kutyák. Az oltáshoz hasonló, pár perces műveletet jelenleg Csongrád megyében összesen 104 állatorvos végezheti el. A szakemberek megyei, de országos szinten is megfelelő mennyiségű transzponderrel rendelkeznek. Ez azért fontos, mert a chipet nem kötelező a lakóhelyünkön illetékes állatorvossal behelyeztetni, az ország egész területén bárhol kérhetjük, egy a fontos: hogy 2013-tól kötelezően minden négy hónaposnál idősebb ebnek hordoznia kell.

 

 

 

A január 1-jétől hatályos, európai elvárásoknak megfelelő szabályozás bevezetése nem csak azért hasznos, hogy az elkóborolt kedvenceket könnyebb legyen megtalálni, hanem járványtani szempontból is jelentősége van. Dr. Farle Csaba, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerint az elektronikus nyilvántartással a veszettség-megelőzési munka teljesen új dimenziókba lép, különösen a vidéki és a külterületeken tartott állatok terén. Ebből a szempontból a határ menti megyék, mint például Csongrád megye, jelentős terhelés alatt áll, hiszen Schengen külső biztonsági fokozatban, nem csak a Magyar állam, de az Európai Unió határait is védi.

 

Az állatorvosi beavatkozás során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. A transzponder behelyezése a bőr alá történik, ami egy oltáshoz hasonló pár perces művelet. Az állatorvos a beültetés előtt klinikai vizsgálatot végez. A jelölés ára 3500 Ft, az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is tartalmazza. Az egyedi, tartós megjelölés egyszeri beavatkozás, és egyszeri kiadást jelent az állat tartójának.

 

Szentes, 2012. 12. 26.
 

.