65 éve jóban rosszban!

 

 

 

Anti Sanyi bácsi és felesége Gizike 2008-ban költözött a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba. Most ünneplik 65. házassági évfordulójukat és szeretnének még jó néhány évet ugyanilyen boldogságban, békében, szeretetben együtt eltölteni.

Sanyi bácsi így vall feleségével, Gizikével való házastársi kapcsolatukról.

 

- A II. világháború után a szüleimhez mentem haza, akik a feleségem szülei közelében laktak és Gizike előttünk ment haza a nővérével a szüleim háza előtt, bejöttek üdvözölni, hogy élve hazaérkeztem a fogságból. Ekkor kezdődött el közöttünk valami vonzalom.

- Utána minden nap meglátogattam Gizikét, és egyre jobban megszerettem. A nővérének is udvarolt egy rendőr törzsőrmester, aki meg is kérte a kezét. Ki is tűzték az esküvő napját 1947. december 27-re. Az anyósjelölt mama arra kért engem, hogy ha tényleg szeretem Gizikét és majd feleségül is akarom venni, nagyon jó lenne, ha egyszerre tartanánk meg az esküvőt, mert úgy fele annyiba kerülne a rendezvény; ugyanis akkoriban vezették be az új forintot, és az ő régi pengőjük devalválódott, azaz tönkrementek és alig kaptak valamit a megtakarított vagyonkájukból.

 

 

 

- Én úgy döntöttem, hogy legyen úgy, ahogy ők kívánják és én is megnősülök.

- Ekkor még nem volt se állásom, se lakásom, mert az akkori gazdasági helyzet nyomorúságos volt. A szülők azt ígérték, hogy amíg nem lesz állásom és keresetem, amiből el tudom tartani Gizikét, addig ő náluk fog lakni Kiskőrösön és én minden héten Budapestről haza utazom a feleségemhez.

- Így is lett és én hetente utaztam nagy boldogan hozzá Kiskőrösre, ahol a nővérével tartottuk meg a dupla esküvőt. Így is nagy boldogságban éltünk, mert megfogadtuk egymásnak, hogy egymáshoz mindig őszinték leszünk, és betartjuk a templomban tett fogadalmunkat, hogy holtomiglan holtodiglan szeretjük és tiszteljük egymást. Ebbe beletartozott az is, hogy nem veszekszünk, de ha mégis lesz egy kis vita köztünk, akkor még aznap estig kibékülünk; egymás zsebében, retiküljében nem soha nem turkálunk; a másiknak érkezett levelet sohasem bontjuk fel; ha lesznek gyerekeink, soha nem veszekszünk előttük, hanem bemegyünk a másik szobába és ott tisztázzuk a félreértéseket, nem a gyerekek előtt. Mindezeket a fogadalmakat a mai napig be is tartjuk. Ez lehet a 65 boldog év fő titka. Bízz a másikban és ezt a bizalmat vissza is fogod kapni az életben.

 

 

 

 

 

 

 

.