Tűzijátékkal kapcsolatos infók

Tudjuk, hogy KIT ÉRDEKEL, UGYAN? de jó tudni, ha ép bőrrel és büntetés nélkül akarjuk megúszni a szilveszterezést!

 

 

Szilveszterhez közeledve érdemes áttekinteni az ezen időszakra engedélyezett tűzijátékok használatával kapcsolatos szabályokat a balesetmentes, jogszabályoknak megfelelő használatuk végett. 2011. szeptember 01. napján lépett hatályba az új pirotechnikai jogszabály, a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló173/2011. (VIII. 24.) Kormány rendelet (a továbbiakban: rendelet).

A rendelet értelmében egész évben lehetőség van az ún. 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazására és felhasználására. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 -1 kg nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg nettó tömeg tárolható.

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

Petárdát továbbra sem lehet birtokolni, illetve felhasználni. A vonatkozó szabályok értelmében, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ebben az esetben a pirotechnikai terméket a rendőrség lefoglalja és elkobozza.

A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására.

 

Szentes, 2012. 12. 27.
 

 

 

.