Tanulmányi kiránduláson a Hadtörténeti Múzeumban

 

A hagyományoknak megfelelően idén decemberben is a szentesi Zsoldos Ferenc Szakközépiskola KatonaSuli programban tanuló diákjai tanulmányi kirándulást tettek a fővárosban. Mint minden évben, most is ellátogattak a diákok számára ingyenesen látogatható Hadtörténeti Intézet és Múzeumba.

 Itt két színvonalas foglalkozáson is részt vettek. A harmincnégy tanuló csoportbontásban egyrészt a Múzeum állandó kiállításai között szereplő I. világháborús kiállítást járta végig. Az egyáltalán nem tankönyvi szöveg ízű tárlatvezetéssel színesített előadás során olyan különleges információkkal bővülhetett tudásuk, mint például  hogyan foglalkoztattak „harci méheket” a felderítés során a háború alatt, vagy hogy a pilóta Kiss József hadnagy, aki nem mellesleg az aradi vértanú Kiss Ernő tábornok unokája volt, milyen hőstettei révén érdemelte ki az égbolt lovagja címet.

 

 

 

Másrészt egy középkori fegyverbemutató szerepelt a programban, ahol nemcsak a korabeli fegyverekről, fegyverforgató lovagokról hallgathattak meg egy érdekességeket, hanem alkalmuk nyílt a tanulóknak kézbe venni a kardokat, lándzsákat, szablyákat, pajzsokat és felpróbálhattak sisakokat és páncélingeket is. Így ugyan csak ízelítőt kaptak, hogy milyen kemény fizikai megterhelést jelenthetett már a ruházat és a fegyverzet viselése is egy középkori nehézlovas lovag számára, nem beszélve arról, hogy hadakozni szinte emberfeletti erőpróba lehetett ezekben. Bármilyen furcsa, de a programot a lányok ugyanúgy élvezték, mint a fiúk.

A közel három órás rendhagyó történelemóra után jólesett az ebéd és a napot záró séta a Vörösmarty téren a karácsonyi vásárban.

Szentes, 2012. 12. 13.
 

 

.