Tisztelet a hősöknek

 

 

 

November első hete szóljon az emlékezésről. A mai rohanó világban talán a legtöbb embernek csak ilyenkor van ideje arra, hogy eltávozott szeretteik síremlékeit rendbe tegye és virággal vagy koszorúval díszítse, valamint meggyújtsa az emlékezés gyertyáit. Úgy ahogyan szeretteinkről sem feledkezünk meg nekünk, katonáknak hősi elődeinkről sem szabad. A hadisírok gondozása mindig is fontos része volt a szentesi alakulatnak. A lehetőségeinket maximálva a szokásos gaztalanításon, gereblyézésen túl, újítottunk fel padokat, kopjafákat valamint emléktáblát.

 

Az idei évben a sírok gondozásába nem csak alakulatunk katonái vettek részt, hanem a KatonaSuli program szentesi tanulói. A délutáni foglakozás nem csak a sírok karbantartásáról, hanem a sírokról rendelkezésünkre álló információk átadásáról is szólt.

A foglalkozásra huszonnégy tanuló jelentkezett önként. A következő napon foglalkozás előtt néhány percben beszélgettünk a katona sulisokkal a sírgondozásról. Fura volt ezektől a fiatal tanulóktól olyan gondolatokat hallani, ami ma már egyre inkább feledésbe merül. Az a tisztelet, amivel a sírban nyugvó hősökről beszéltek az valóban megindító. Teljes egyetértésben vallották, azt hogy a katonasírok ápolása a hősök előtti tisztelgés rendkívül fontos. A katona sulinak köszönhetően egyre szélesebb körben kezdik megismerni a katonák világát, a barátok, családtagok érdeklődve hallgatják a programban résztvevőket azok élményeit. Az megint csak egy szép kezdeményezés lenne a civil lakosság irányából, ha nem csak az emlékműveknél, hanem a temetőkben lévő katonasíroknál is gyújtanának egy gyertyát emlékezve azokra a hősökre, akik esküjükhöz híven a legdrágábbat adták a hazának, életüket. Személyes véleményem szerint a temetőkben akár egy kopjafa vagy egy szép fatábla felhívhatná az emberek figyelmét azokra a sírokra, amelyekben hőseink nyugszanak.

A KatonaSuli program egy nagyszerű lehetőség. Akkor, amikor az iskola udvarán menetelnek a srácok és lányok és a járdán a termekben a többi diák nézi az egységes mozgást, akkor, amikor versenyre készülnek, amikor az edzőteremben összefutunk és amikor büszkén beszélnek a barátaiknak az aznap tanult fogásokról, akkor bizonyosodik be az, hogy van értelme ezt a programot szível lélekkel támogatni és végigvinni.

 

 

A szentesi Katona suli programban résztvevő 9, 10, 11, 12 osztályos tanulók elindultak egy olyan úton, amelyet nekik és oktatóinak kell kitaposniuk. Meglehet, vannak még gyenge pontjaink mindenesetre az jelzés értékű, hogy a Kecskemét-Ballószögön megrendezésre kerülő Országos Honvédelmi - Rendészeti versenyen dobogós helyen végeztek. A katonai területen /fegyver szét-össze, airsoft, légpuskalövészeten/pedig fölényesen verték a többi csapatot. A nyomrögzítés nem volt erőssége csapatunknak így most nem, de remélhetőleg legközelebb felállhatnak a dobogó legfelső fokára. Mindent összevetve egy olyan kezdeményezésről beszélünk, ami nem marad az iskolafalakon belül diákjaink eljutnak alakulatokhoz, megemlékezésekhez, versenyekhez. A többi lehetőség pedig ott van azok kezében, akik nap, mint nap teszik a dolgukat azért, hogy ezek a fiatalok megkapjanak egy olyan tudást, amivel gazdagodik a világról alkotott képük.

 

Szentes, 2012. 11. 05.
 

 

 

 

.