Ökofilmes esték

 

Kedves Barátunk, Szeretettel meghívunk két ökofilmes estére a szentesi Dózsa Házba.

A szentesi ökofilmklub is csatlakozik az országos filmhéthez, amit a Védegylet szervez és központi témája a mezőgazdasági sokféleség.

Szentesen két alkalommal találkozunk. Mindkét alkalommal egy-egy gondolatébresztő kisfilmet, majd egy-egy nagyobb lélegzetvételű mozit nézünk meg. A társadalmunkat érintő jelentős problémákat és a lehetséges megoldásokat járjuk körül. Szó lesz élelmiszerről; arról, hogy hogyan csökkenthetjük a függőségünket az egészségre és a környezerte ártalmas ipari boszorkánykonyhától. A második alkalommal pedig kiváló magyar és külföldi példákat láthatunk alternatív gazdasági rendszerekre, melyekkel helyben virágoztathatjuk fel a közösségünket, miközben az étkezési szokásaink, életminőségünk és boldogságérzetünk is javul.

 

A filmekről bővebben a levél végén olvashatsz. Mellékeltem egy plakátot is, amit nyugodtan kitehetsz a Facebook oldaladra vagy elküldheted a barátaidnak, ismerőseidnek, akikben úgy gondolod, ezek a témák elindíthatnak valamit :)

 

A vetítéseket követően egy csésze teára és egy kis beszélgetésre invitálunk. Ha van kedved, hozz egy kis süteményt, amit megosztanál a társasággal :)

 

A FILMEK:

 

December 1. 17h:

 

1. számú mítosz: Ipari mezőgazdaság nélkül éhezni fog a világ

Ha legközelebb egy fagyasztott pizzát vagy mérgező permetezőszert gyártó cég meg akar győzni arról, hogy nincs más út csak az ipari mezőgazdaság, hogy a világ növekvő népességét jól lakassuk, szóljatok nekik, hogy sántít a történet. Bizonyítani tudjuk: ha fenntartható módon termelünk, mindenkinek jut egészséges élelmiszer – és mi mind tehetünk ezért.

 

Színes, feliratos, amerikai ismeretterjesztő animáció, 6 és fél perc, 2012

 

Készítette: FoodMyth Busters

 

 

Vigyázat, ehető! - a francia bioforradalom (Nos enfants nous accuseront)

A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Az itt lakók másokhoz hasonlóan aggodalommal szemlélik a környezetszennyeződés és az élelmiszeripar káros hatásait. Egy olyan harc veszi most kezdetét, amely szeretné megállítani a szinte már visszafordíthatatlanná váló folyamatot. Hogy a gyerekeink ne vádolhassanak tétlenséggel bennünket.

 

Színes, feliratos, francia dokumentumfilm, 112 perc, 2008

 

Rendezte: Jean-Paul Jaud

 

 

December 7., 18h:

 

Ajándék gazdaság a Háromkaptár Biokertben és másutt

A jövő már a spájzban van: sorra alakulnak Európában, így itthon is közösség által fenntartott gazdaságok. A filmben bemutatott hazai és európai példák azt mutatják, hogy itt nemcsak az mezőgazdaság új verziójáról van szó, hanem ezekben a közösségekben a munka, a kereskedelem, az egymáshoz való viszonyunk, sőt, a közösségről alkotott fogalmaink új formáit is keresik. És meg is találják.
 

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 15 perc, 2012

 

Készítette: Zöld Pók

 

 

Átalakulásban 2 (In Transition 2.0)

A film az Átalakuló városok mozgalom keretében létrehozott kezdeményezéseket mutat be. A példák között szerepel egy közösségi tulajdonban lévő pékség és zöldségbolt.

 

Az Átalakuló városok mozgalom egy összetett rendszerkritikán alapszik, amely a demokratikus hagyományokat gondolja újra, és együttmüködésre ösztönzi a helyi közösségeket. Többek között olyan összefogásokat támogat, amelyek a gazdasági élet és az élelmiszerellátás újralokalizálását, és a fosszilis energiától való függőség csökkentését célozzák.

Részletek a mozgalomról: http://lmv.hu/atalakulo-varosok/

 

Színes, feliratos angol film, 69 perc, 2011

Készítette: Transition Network

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 11. 27.
 

 

.