Mindszenty József bíboros-hercegprímás szoboravatása

 

 

 

Szentmisével kezdődött azaz ünnepség, mely keretében mellszobrot állíttatott Mindszenty József bíboros-hercegprímásnak a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság.

Az ötvenes évek elnyomása idején szilárdan kitartó bíboros olyan áldozatot hozott, amely minden keresztény magyar számára fontos érték, ezért joggal szerepel sírfeliratán, hogy „látszólag legyőzve győzött" – emlékeztetett a misén Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök.

 

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 

A mise végén a gyülekezett kivonult a templomkertbe, ahol Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke leleplezte Máté István és Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását.

 

 

 

Lezsák Sándor felidézte a szobor leleplezése előtt a bíboros 1956. november 3-i rádióbeszédét, amelyet az ő édesanyja sírva hallgatott végig. Évekkel később azért ment el az amerikai nagykövetséghez, hátha az ablakon át láthatja az ott élő bíboros arcát. Fontos számára, hogy 1991-ben, amikor hazatért Mindszenty koporsója, ő fogadhatta a határon először, a nemzet nevében.

 

 

 

Lezsák Sándor azt mondta, a keresztény Európa cserbenhagyta a bajban a magyar főpapot, akkoriban sodródva a züllés útjára, amely a keresztény értékeket szorította háttérbe a mindennapi életben, és ennek következményei ma is látszanak.

 

A szobor – amelyet Kiss-Rigó László püspök szentelt fel – a Szent Anna-templom kertjében, Szent József egész alakos, valamint Wass Albert mellszobra mellett áll.

 

 

 

Szentes, 2012. 11. 19.
 

 

.