Márton napi vigadalom
a Farkas Antal utcai Óvodában

 

 

 

A Farkas Antal utcai Óvodában november 9-én, pénteken délelőtt tartották az ősz egyik legkedveltebb jeles napját, a Márton napot. Ekkor vendégül látták a Felsőpárti Óvodai Körzetben-, ill Szent Erzsébet Óvodában dolgozó óvó néniket, a Klauzál Gábor Általános Iskolából érkező tanító néniket és a Központi Óvodai Körzet vezetőjét.

E vidám délelőttöt megelőzően sok élményt és tevékenységet nyújtottak az óvó nénik az ide járó gyermekeknek. Többek között a kisebbek megismerhették-, a nagyobbak pedig felidézhették ezen népszokás tartalmát, miszerint „élt egyszer, nagyon régen egy szerény, egyszerű plébános, az egyik faluban, akit a falubeliek annyira szerettek, hogy őt akarták püspökké választani. Szerénysége tiltotta, hogy erre a nagy tisztességre ajánlkozzon, ezért elbújt az egyik ház baromfi óljában a libák között. Azonban a libák hangos gágogását meghallották a falubeliek, így aztán rátaláltak, előhozták és ezután mégiscsak püspökké szentelték. Alázatos, az embereket szerető püspökké vált Márton.”

 

 

 

 

 

E jeles esemény tiszteletére azóta november 11-én ludat esznek az emberek apraja és nagyja, a felnőttek pedig ekkor kóstolják meg az új bort.

Ahhoz, hogy Márton napján finom libasült kerülhessen az asztalra, hosszú hónapok szorgos munkájára volt szükség, amelyben része volt a gyerekeknek is. Ők tavasztól egész ősz végéig terelgették a libákat a rétre, közbe pedig játékokkal, mondókákkal, dalolással töltötték az időt. Éppen ez a tartalom elevenedett meg az e napra „ünnepi ruhába” öltözött óvoda csoportjaiban.

 

 

 

 

 

A Napraforgó csoportban „Márton napi játékfűzés”-ben volt részük a gyermekeknek, melyet táncos vigadalommal zártak a libák visszaszerzésének örömére.

A Méhecske csoport a „Liba galiba” című ünnepi játékkal tette emlékezetessé ezt a napot. Hasonló jó hangulat alakult ki a Napocska csoportban is, ahol komplex játékos tevékenységek közepette idézték fel a gyermekek és az óvó nénik az eddig tanult Márton napi libás mondókákat, énekeket, dalos játékokat.

Óvoda legkisebbjei, a Lurkó csoport sem maradt ki az élmények sorából, ugyanis ők voltak az elsők, akik megnézhették az óvodánk udvarába költöző libapárt. A nagy meglepetést követően hallottunk tőlük sok-sok, az életkori sajátosságoknak megfelelő dalt, mondókát.

 

 

 

 

 

Valamennyi óvodába járó gyermek, a szorgos dajka nénik segítségével előkészített Márton napi lakomával zárhatta le a délelőttöt. Ehettek a libatepertős falatokat és libazsíros kenyeret sok zöldséggel, gyümölccsel, de nem maradt el az új bort helyettesítő szőlő lé sem és ezek mellett a liba formájú linzer is helyet kapott az asztalon.

A napi élmények mellé mindenki egy, - az óvó nénik, a dajka nénik és a gyerekek által közösen készített –Márton napi kis ajándékkal térhetett haza.

A néphagyományőrző óvodánk ezen napját figyelemmel kísérő óvó nénik elismerő szavakkal szóltak a gyönyörűen feldíszített udvarról, a sok szép gyermekmunkáról és a gyerekek felkészültségéről, ismereteiről.

 

 

 

Szentes, 2012. 11. 21.
 

.