KORSZERŰ TAKARMÁNYKEVERŐ SZENTESEN

Szentesen Európa egyik legkorszerűbb takarmánykeverő üzeme épült fel.

 

 

 

A Hungerit Zrt. érdekeltségébe tartozó MA-KA Kft., amely 37 új munkahelyet teremtett, 405 millió forint uniós és kormányzati támogatást kapott. Az üzem éves kapacitása 170 ezer tonna, így a Hungerit-csoport 95 ezer tonnás takarmányszükségletén kívül értékesítésre is jut az itt készülő tápból – hallhattuk Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől.

 

 

 

Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég tíz esztendeje tervezi saját takarmánykeverő kialakítását.

A cégcsoport szinte az egész baromfi vertikumot lefedi a „földtől az asztalig”. A szülőpár telepektől a tojás útja a keltetőbe vezet, majd a kikelt napos állat a vállalkozás baromfitelepein növekszik, míg a vágóhídra nem kerül. A Hungerit közel 55 ezer tonna baromfit, elsősorban brojlercsirkét, pecsenyekacsát és libát dolgoz fel évente, amelyekkel a hazai piacon a kiskereskedőktől a legnagyobb áruházláncokig a kereskedelem minden szintjén jelen van. Emellett jelentős exportpiaccal rendelkezik, ami az árbevétel közel felét teszi ki – közölte a vezérigazgató.

 

 

 

A vállalkozás a takarmányt korábban négy-öt beszállítótól vásárolta, a beruházásnak köszönhetően megszűnik ez a külső függőség – tette hozzá.

Bustyaházai László, a MA-KA Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, ma Magyarországon több mint nyolcszáz regisztrált takarmánykeverő működik, ezek közül mintegy kétszáz termel kereskedelmi célra is. Az üzemek 80 százaléka 1990, 70 százaléka 1980 előtt épült. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban hatalmas fejlődés ment végbe az állattenyésztés genetika, illetve a tartástechnológia területén alig épült – a szentesihez hasonlóan – zöldmezős beruházással takarmánykeverő üzem.

 

 

 

Azt jelzi, hogy a magyar mezőgazdaság állja a versenyt, igenis érdemes ebbe az ágazatba beruházni. A következő lépés az lehet, ha a Hungerit meg is termeli a keverőbe szállított gabonaféléket – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy újabban félévente jönnek avatni valamilyen beruházást a cégcsoporthoz. Ez amellett, hogy a cég versenyképességét bizonyítja, azt is jelzi, hogy a kormány megfelelően segíti az iparkodó vállalkozásokat.

 

 

 

B. Nagy László kormánymegbízott – aki korábban évekig volt tagja a Hungerit felügyelőbizottságának – azt emelte ki, hogy a jelenleginél nehezebb körülmények között is megtalálta a boldogulás útját a cég, és jól teszi, hogy most fejleszt, mert a válságnak előbb-utóbb vége lesz.

 

 

 

Szirbik Imre szentesi polgármester arról beszélt, hogy miközben sokan várják országszerte a külföldi tőke érkezését, beruházását, és sokszor csalódnak, ő Szentesen inkább azt éli meg, hogy a helybeli vállalkozások szép csendben, lépésről lépésre építkeznek, fejlődnek, és egyre több munkahelyet teremtenek.

 

 

 

A MA-KA Kft 2008-ban vásárolt meg egy 3 ha-os területet a Szentesi Ipari Parkban (hrsz:4195/8), amelyre a zöld mezős beruházást tervezték. A Ma-Ka Kft. és az UBM Kft EMVA pályázaton (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) támogatást nyert 405 millió Ft összegben a takarmánykeverő építéséhez. A tervezett takarmánykeverő beruházás bekerülési értéke 2 milliárd Ft.

 

 

 

 

 

   

 

  

 

Szentes, 2012. 11. 12.
 

.