Junior Prima díjas dr. Czakó Gábor

A Koszta József Általános Iskola egykori diákja

 

Tíz kimagasló szellemi és tudományos teljesítményt felmutató, harminc év alatti fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián az idén hatodik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában. Köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke a jövő ígéreteinek nevezte a kilenc természettudóst és egy politikatudományi szakembert, és az emberiség tudását gyarapító munkájuk folytatására biztatta őket.

 

"A kutató számára az egyik legnagyobb, szinte semmi máshoz nem hasonlítható érzés a felismerés öröme. Egy nehéz probléma megoldása önmagában is jutalmat jelent, a siker ízének átérzéséhez azonban a közösség elismerését jelentő díjak is hozzájárulnak" – fogalmazott az Akadémia székházában rendezett ünnepségen Pálinkás József. Mint mondta, a siker értékét a mögötte álló teljesítmény adja. "Nagy örömöt jelent a számomra, hogy olyan fiatalokat láthatok itt, akik kíváncsiságtól és lelkesedéstől hajtva jutottak el az emberiség tudását gyarapító felismerésekig. Tudományos tevékenységük már most példaként állítható kortársaik, sőt a náluk idősebbek elé is" – tette hozzá az MTA elnöke.

 

A Prima Primissima Díj sikerének hatására 2007-ben alapított Junior Prima Díjat évente 8 kategóriában - a magyar tudomány, a magyar sport, a magyar oktatás és köznevelés, a magyar népművészet és közművelődés, a magyar színház- és filmművészet, a magyar építészet és építőművészet, a magyar zeneművészet és a magyar sajtó - tíz-tíz, harminc év alatti tehetséges fiatal kapja.

 

A magyar tudomány kategória nyerteseinek anyagi támogatását az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vállalta. A díjazottakat az MFB e célra fölkért bizottsága választja ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró (mintegy 2 millió forint) jár.

 

Czakó Gábort, a molekuláris kvantumkémia, az elméleti molekula-spektroszkópia, valamint az elméleti reakciódinamika nemzetközileg elismert kutatóját Császár Attila és Homonnay Zoltán, az MTA doktorai ajánlották a Junior Prima Díjra. A fiatal tudós eredményei a legrangosabb folyóiratokban látnak napvilágot, több közleménye is a legolvasottabb cikkek közé került. A posztdoktori ösztöndíjjal három évet az Egyesült Államokban töltő Czakó Gábor tavaly december óta az ELTE Kémiai Intézetében folytatja kutatásait.

 

Azt hiszem, nem túlzás, ha kimondjuk: dr. Czakó Gábor szerencsés embernek mondhatja magát. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül. Szentesen született 1981. január 1-jén. Ha már a szerencsét hoztuk szóba, el kell, hogy mondjuk, nem ő volt a város első újszülöttje abban az évben. Szülei, orvos édesapja és pedagógus édesanyja a Koszta József Általános iskolába íratták be, ahol Balogh Terézia személyében kiváló kémia tanárra lelt. Ez a találkozás meghatározó volt az életében. A tanárnő megszerettette vele a kémiát, olyannyira, hogy a 7-8. osztályban tanult tantárgyból sok tanulmányi versenyen vett részt, már akkoriban megnyerte a területi, majd az országos kémiaversenyt.

 

Szentesről a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumba vezetett az útja, '95-'99. között a speciális kémiatagozaton folytatta tanulmányait. Nem volt véletlen a választás, mint mondja, az ország egyik legjobb kémia szakos tanára, Meleg István foglalkozott vele, készítette fel a különböző versenyekre. Sikerrel. Harmadikos volt, amikor behívták egy országos táborba, ami a nemzetközi diákolimpiára készítette fel a tanulókat matematikából, fizikából és kémiából az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A rá következő évben, negyedikesként már sikerrel vette az akadályt, az ország legjobbjai (20-25 diák) közül benevezték a négyfős csapatba, és mindjárt Thaiföldre utazhatott a bangkoki kémiai diákolimpiára. Akkor 53 ország mintegy 200 versenyzője mérte össze tudását, Czakó Gábor egyéniben ezüstérmes lett.

 

Szentes, 2012. 11. 30.
 

 

.