Minden változik, miért lennének ez alól kivételek a helyi adók

 

 

 

Módosulnak egyes helyi adók díjtételei és több rendelkezés is. A január 1-től életbe lépő változások a kommunális, az építmény- és az iparűzési adó mértékét érintik.

 

-     Az önkormányzat 2008 óra nem emelte a magánszemélyek kommunális adóját. A nehezedő gazd. helyzet azonban rákényszeríti, hogy a hosszabb ideje változatlan adómértéket, az inflációt követő arányban megemelje. Így 6000.- Ft-ra emelkedik a belterületi kommunális adó mértéke.

-     Ugyanakkor egy új rendszer kerül kidolgozásra Lapistó, Magyartés és Kajánújfalú külterületi lakott területeire. Az  un. zónásítással a felsorolt lakott külterületeken az önkormányzat azt a helyzetet ismeri el, hogy ezekben a városrészekben bár jogilag belterületnek minősülnek, de a szolgáltatások minőségében nem érik el a város belsőbb területeinek szintjét, ugyanakkor magasabbak, mint a tanyai területeken.

-     Nem emelkedik viszont a kommunális adó mértéke a külterületi ingatlanok esetében, marad a  3500.- Ft/adótárgy.

-     Továbbra is kedvezményes a 70 éven felüliek jövedelemhez kötött adómentessége.

-     Figyelemmel a költségvetés várhatóan nehéz helyzetére, mérsékelten emelkedik az építményadó mértéke is, mely 600 Ft/m2 és az első 30 m2  0Ft lesz. Az adóalapot el nem érők mentessége nem változik.

 

Szentes, 2012. 11. 28.
 

.