Favágó bronzérem

 

 

 

A Dél-alföldi Regionális Favágó Versenyt október 20-án rendezték az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakközépisokálaban, ahol tíz csapat mérte össze tudását és ügyességét különböző számokban, láncfűrészelésben, rönkhasításban, fejszés rönk vágásban és lánc szerelésben. A stílusosan farönkökből kialakított dobogó 3. fokára szentesi 3Cs+N csapata állhatott. Csapat tagok: Fekete Csaba Szentes; Tóth Norbert Szegvár; Csapi László Szegvár

Gratulálunk nekik!

 

További információért látogassa meg a csapat facebook oldalát!

http://www.facebook.com/Szentesi3csnFavagoCsapatHivatalosOldala

 

 

 

Hogy Önök is lássák, hogy milyen bonyolult is a verseny közre adunk egy feladatot és annak leírását újságunkban. Ez a kombinált feladat volt.

 

 

 

A kombinált versenyszám folyamata

3. A rajt után csak a csapat kijelölt motorfűrész kezelője léphet a pályára és ő hajtja végre a kombinált darabolást. A többiek a rajtvonalon kívül maradnak.

4. A versenyző a kombinált darabolást a versenypályán elhelyezett kb. 40 cm átmérőjű kérgezett rönkön hajtja végre. A rönk, a vízszinteshez képest 7° -os dőléssel, a rajtvonallal szemben fölfelé áll, a bütüjének középpontja 70 cm magasságban van a föld fölött.

5. A rönk mindkét oldalán középre, hossztengely irányában 5 cm széles csíkok kerültek felfestésre. A vágást alulról kell indítani és felülről kell befejezni úgy, hogy a két vágás ebben a sávban találkozzon. A rönk tetején középen 2cm széles festett csík látható, melyből a felülről indított vágást kell kezdeni. Hibás vágásért hibánként 1 büntetőpont jár.

6. Törekedni kell arra, hogy a két vágás a palástra merőleges legyen, és lépcső nélkül találkozzanak a már említett sávban.

7. 2°-nál nagyobb eltérés esetén fokonként 1 büntetőpont jár.

8. 2 mm-nél nagyobb lépcső esetén 2mm-enként 1 büntetőpont jár.

9. A korong vastagsága minimálisan 30 mm, maximálisan 80 mm lehet. Tévesztés esetén 2 büntetőpont jár.

10. A kombinált darabolás során levágott korong földre érkezése után léphet a csapat többi tagja a versenypályára és kezdheti meg a többi feladatot.

11. A hosszában elhelyezett 2db 3m-es rönköt kell legallyazni, választékolni, darabolni, félbehasítani és sarangba rakni.

12. Gallyazás: Mindkét törzsön 15-15 ág helyezkedik el, melyeket a tő felöl indítva úgy kell levágni, hogy a palástban 5mm-nél mélyebb vágás ne legyen, illetve a csonk se legyen 5mm-nél nagyobb. Tilos forgó lánccal lépni, vagy akárcsak a talpat felemelni. (Kivéve gallyazáskor, amikor a törzs a láb és a vezetőlemez között van.) Minden hibáért 1-1 büntetőpont jár.

13. A választékolást a tő felől kell kezdeni, 5cm-es tűréshatárral. Hibánként 1 büntetőpont jár.

14. A darabolást a csúcs felől kell kezdeni, lábbal nem lehet a fát megtámasztani. Hibánként 1 büntetőpont jár.

15. Hasításnál súlytásirányból a szembenállónak felsőtestével ki kell hajolnia. Hibánként 1 büntetőpont jár.

16. Csak szabályos, fele-fele részben hasított választék rakható sarangba. Az 1/3-2/3 részben hasított választékért 1 büntetőpont jár. (Nem megfelelő hasadás esetén a nagyobb rész újrahasításával a hiba korrigálható.)

17. A hasított választékot sarangba kell rakni a felfestett csíkhoz úgy, hogy az eltérés 5cm-nél ne legyen nagyobb. Hibánként 1 büntetőpont jár.

18. A hasításnál mindkét oldalról rá lehet segíteni motorfűrésszel, ha kell, végig is lehet vágni a dorongot.

19. A versenyzők a rajtvonalról indulnak. A verseny kezdetén az eszközök a versenyhelyen tetszőlegesen elhelyezhetők, a motorfűrész nem üzemelhet.

20. A verseny indítása hangjelzéssel történik. A feladat végét a csapatkapitány kézfeltartással jelzi akkor, amikor a csapattagokkal és az eszközökkel együtt elhagyta a versenyhelyet.

21. A műveletek ki nem hagyhatók és fel nem cserélhetők. Minden ebből adódó hibáért 1-1 büntetőpont jár.

22. Minden versenyhelynél stopperes bírók mérik az időt és elbírálják a szabályosságot.

23. 1 büntetőpont 20mp időnek felel meg, amely a csapat mért idejéhez adódik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 11. 21.
 

 

.