Együttemelési gyakorlat Szentesen

Két megye monstrumai, ha összefognak Szentesen …

 

 

 

Érezhető volt a levegőben a koncentráció, mikor két megye darukezelésre beosztott tűzoltói három napon át az összehangolt munkavégzést gyakorolták Szentesen, a nagybani piac területén.

Bár egy-egy daru is képes több tíz tonnát megmozgatni, előfordulnak olyan közlekedési balesetek, ahol egy daru egyedül mégsem tudja megoldani a kárhelyszínen rá váró feladatot: ilyenkor csak az összefogás segít.

 

 

 

A Csongrád és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok közös emelési gyakorlatán a jászsági 50 tonnás és a szegedi 30 tonnás daru kezelőszemélyzete közösen mozgatta a balestet szenvedett járművet modellező konténert. A gyakorlat különlegességét az adja, hogy bár egy-egy daru személyzete külön-külön többször is gyakorolhatja a mentéskor szükséges műveleteket, ritkábban adódik alkalom, hogy ezt közös irányítás alatt tegyék.

 

 

 

Ördög István, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főfelügyelője a gyakorlatról elmondta: a daru alkalmazása során a darukezelőt a „kötöző” feladatokat ellátó tűzoltó rádió alkalmazásával irányítja. A két daruval végrehajtott gyakorlat során azonban a kötöző egyszerre két darukezelőt is irányít, akiknek figyelniük kell egymás mozgását is, és csak finom mozdulatokkal érhetik el, hogy a terhet belengés nélkül tudják mozgatni a megadott úton a kijelölt helyre.

 

 

 

A közös gyakorlat során a tűzoltók a szerepeket váltva kipróbálhatják a szituációkat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a szakemberek kicseréljék tapasztalataikat, és a háromnapos gyakorlat során a feladatot ellátó mindhárom szolgálati csoport valamennyi tagja a veszélyhelyzetekben jól alkalmazható tapasztalatokat szerezzen.

Szentes, 2012. 11. 22.
 

.