Zsoldosok győzelme Ballószögön

 

A megszerzett tudás akkor válik értékessé és akkor tudjuk mérni, amikor alkalmazzuk azt. A tanteremben szerzett elméleti ismeretek átültetése a gyakorlatba sokszor nehéz feladat. A fegyver szétszerelése nem bonyolult elméleti feladat, de gyakorlatban csak akkor lehet gyorsan, precízen végrehajtani, ha ismerjük azokat a fogásokat, amiket csak akkor tapasztalhatunk meg, amikor megtapintjuk a fegyvert. A célba lövésnél rendkívül fontos az, hogy tudjuk alkalmazni az elméleti ismereteket, tudjuk például azt, hogy mi az a csapott célgömb, de ha nincs meg a megfelelő tüzelési testhelyzet, a megfelelő technika, legyen az a légzés, vagy az elsütő billentyű elhúzása, akkor kétséges az eredmény.

 

A szentesi Katonasuli programban résztvevő diákok ilyen és hasonló katonai ismeretekből kerültek felkészítésre az elmúlt hetekben tanórák után, szabadidejük terhére.

Íjászatból, fegyverzettechnikából is kaptak felkészítést, az airsoft replikák pedig teljesen elvarázsolták a „kis katonáinkat”. Lelkesedésük pótolta a rendelkezésre álló szűkös felkészülési időt, hiszen a tanévkezdés hónapjában ritkán írnak ki ilyen horderejű versenyt. A felkészítésben részt vett a MH. 37.  II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred több katonája és a szentesi Rendőrkapitányság állománya is.

 

A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola mindkét korosztályban, vagyis 11-12., valamint a 9-10. osztályos korcsoportban is indított csapatot a Kecskemét közelében, Ballószögön, szeptember utolsó tanítási napján megrendezett 5. Országos Honvédelmi - Rendészeti Versenyen. A szentesi középiskola idén kapott először meghívást versenyre, de ennek ellenére nem vallottak szégyent. Nemcsak a páratlan győzelem hozta meg a versenyzők kedvét ahhoz, hogy jövőre is visszatérjenek a rendezvényre, hanem élvezték a felkészülés időszakát is és a jól megszervezett versenyt is.

 

A verseny megszervezésén látszott a több éves tapasztalat. A remek programokkal színesített versenyen a diákoknak megmérettetésre került rendészeti, katonai és katasztrófavédelmi ismereteik is a gyorsaságukon és ügyességükön túl. A katonai ismeretekhez közelebb álló képességek területén nem volt ellenfele csapatainknak. Párját ritkító pontszámokat értek el a különböző lövészeti feladatokban, ahol az egyéni legjobb eredmények sora is szentesi versenyzőkhöz főződnek. Az ADR-ben ismert veszélyességi bárcák kirakásában a gyakorláson túl a csapatvezető rutinos tanácsa is hozzájárult ahhoz, hogy a kiélezett versenyben a szentesi csapat 11-12 osztályos csoportját alkotó Farkas Dóra, Gyóllai Bence, Kádasi Zoltán és Török Zsolt a harmadik, a 9-10-es csoport (Csík Gergő, Gyevi-Szabó Máté, Sipos Gábor, Tóbiás Zsolt) pedig a 6. helyezést szerezte meg huszonegy csapat közül. A dobogó legfelső fokára szintén osztálytársak közül kerültek ki, a szentesi Zsoldos suli rendészcsapata állt kezükben a vándorkupával. Gratulálunk nekik.

 

Szentes, 2012. 10. 05.
 

 

.