Szüreti Bál Derekegyházon

2012. október 21. (vasárnap) 19:00 órától

 

Szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági, és egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban, a szőlőkben végzett más társadalmi munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén ünneplés, táncos mulatság. Az iparosok, a szegények és a gazdalegények régen külön bálokat tartottak. Később, főleg a kisebb településeken egy-egy nagyobb, közös mulatságon ünnepeltek.


A munkavégzés alatt is jellemző volt - közösségi munka lévén - a tréfálkozás, az éneklés, a hangoskodás. Utána azonban valódi ünneppé alakult a nap. A szüretelők a szőlősből kivonulva szüreti koszorút vittek a vállukon. Ez a koszorú fém, vagy favázra aggatott szőlőfürtökből állt, amelyet búzával, vagy szalagokkal, esetleg borosüveggel díszítettek. Így mentek az esti táncos mulatságra. A bálokban a szüreti menet szereplői tovább viselték tisztségeiket. A csőszlányok és csőszlegények feladata például az volt, hogy a külön erre a célra felaggatott, vagy dekorációként használt szőlőfürtöket őrizzék. A bál folyamán ugyanis a résztvevők ezekről "lopkodtak". Akit "lopáson" értek, azt "megbüntették". Bírságot kellett fizetnie. Ezt a pénzt aztán a szervezők (korábban a borkirály, vagy bálkirály) a bál rendezési költségeire fordította. Sok helyen egyébként ez a szőlőlopás-játék még mindig a szüreti bál része. A szüreti mulatság általában reggelig is eltartott.


A szüreti bálat Derekegyház Község Önkormányzata megbízásából a Dr. Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár – IKSZT szervezi. A mulatságot tréfás versengésekkel is színesítik, ilyen például a csőszjáték. A mulatság színhelyét, a nagytermet szőlőskertté alakítják, azaz szőlőfürtöket lógatnak fel mindenfelé. A szüreti szerepköröket (bíró, bíróné, csőszlányok, csőszlegények, kisbíró, táncmesterek) beöltözött szereplők alakítják.  Ha elkapják őket, bíróság alakul és mókás büntetéseket szabnak ki rájuk.

Az egész estés mulatságon a zenéről a szegvári Szűcs-Gazsó Duó gondoskodik, a vendégeket vacsorával várják.
A rendezvény a derekegyházi egyesületek és civil szervezetek összefogásával jön létre: az Örökzöld Nyugdíjas Klub gondoskodik a tréfás jelenetekről, vendégek mulattatásáról, míg a Dereklencse Képíró Egyesület az esemény jeleneteit örökíti meg. A művelődési ház önkéntesei készítik a dekorációt (szőlőfürtök, rongybabák), melyek egyben a csősz játék legfontosabb kellékei.

 

 

Szentes, 2012. 10. 17.
 

 

.